Belgen hebben vier aardes nodig
De ecologische voetafdruk van de Belg blijft groeien. Slechts vier landen doen het slechter. Moest de hele wereld energie verbruiken en vervuilen zoals België, zijn er ruim vier aardes nodig. Dat blijkt uit het Living Planet Report van WWF.
Wereldwijd gebruiken we 50% meer van wat de aarde jaarlijks kan reproduceren, zo toont het tiende Living Planet Report van WWF. Concreet kappen we sneller bos dan het kan bijgroeien, stoten we meer CO2 uit dan wat bomen en oceanen kunnen opnemen en gebruiken we meer zoet water dan wat er jaarlijks aangevuld wordt.
De tien landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon zijn: Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad en Tobago, Singapore, Verenigde Staten, Bahrein en Zweden. Het aandeel van België in deze vervuiling is dus niet gering. Terwijl de ecologische voetafdruk per Belg twee jaar geleden nog 7,14 hectare bedroeg, staat de Belgische voetafdruk vandaag op 7,45 hectare, daar waar het wereldwijd gemiddelde op 1,8 hectare en het Europees gemiddelde op 4,3 staat. De VS doet het dit jaar voor het eerst beter dan ons landje, voornamelijk omdat steenkool daar steeds vaker vervangen wordt door schaliegas, wat minder CO2 uitstoot.
De oorzaak van onze hoge score kan gevonden worden bij energie. Meer bepaald kan iets meer dan de helft van de voetafdruk gelinkt worden aan het energieverbruik binnen huishoudens en de transportsector. «We hebben een groot patrimonium aan relatief oude, slecht geïsoleerde gebouwen waaruit veel energie ontsnapt», zegt Damien Vincent, CEO van WWF-België. «Bovendien dragen de lage bezettingsgraad van Belgische personenwagens, het dichte wegennet en de fiscale voordelen voor bedrijfswagens bij tot een hoger aantal voertuigkilometers per persoon.» GROEN-voorzitter Wouter Van Besien stelt dat het dalen of stijgen op de ranking een kwestie is van beleid. «De regeringsleiders moeten niet enkel focussen op budgettaire discipline, maar ook op het sociale en ecologische», aldus Van Besien.
Tips om jouw voetafdruk te verkleinen
Ook Metro helpt om actie te ondernemen. Aan de hand van volgende eenvoudige maatregelen kan ook jij je ecologische voetafdruk verkleinen.
- Eten: Geef eens de voorkeur aan verse groenten en fruit in plaats van diepgevroren, of probeer twee keer per week een vlees te vervangen door een vegetarisch alternatief.
- Energie: Schakel over op groene stroom en laat je apparaten niet op stand-by staan.
- Vervoer: Moet je minder dan 5km afleggen? Ga te voet of neem de fiets. Anders is het openbaar vervoer of carpoolen de oplossing.
- Papierverbruik: Last but not least: gebruik gerecycleerd papier in plaats van gewoon, en plak een sticker op je brievenbus om reclame te vermijden.
Bezorgd om biodiversiteit
Een andere frappante vaststelling van het Living Planet Report van WWF is dat de biodiversiteit op 40 jaar tijd met 52% is achteruit gegaan. Dat betekent niet perse dat de helft van de soorten zijn verdwenen, maar dat er per soort minder dieren leven. «De schaal van het verlies aan biodiversiteit en de schade aan ecosystemen die essentieel zijn voor ons bestaan is alarmerend», aldus Damien Vincent van WWF-België. Toch is de impact niet onvermijdelijk en kan de tendens omgekeerd worden. «Zo is Nepal erin geslaagd om zijn tijgerpopulatie te laten stijgen en stijgt in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark ook de populatie van olifanten.» Daarnaast biedt WWF vijf oplossingen aan voor een alternatieve route in de omgang met de ecologische limieten van onze planeet.
Bereken je eigen voetafdruk
Vraag je je af hoe zwaar jij weegt op onze planeet en hoe groot jouw ecologische voetafdruk is? Je kan hem op deze website berekenen ! Een volledige berekening duurt ongeveer vijf minuten.