Belgen openen WK met flauwe kost

Voor de Belgische beloften is het WK tijdrijden geen succes geworden. Met een 27ste en 47ste plaats braken onze jongens geen potten in het snikhete Qatar. Vandaag moeten de vrouwen aan de bak.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

In afwachting van de wegrit van zondag worden er nog de hele week medailles uitgereikt in Doha, waar het gisteren de beurt was aan de mannelijke beloften om hun tijdrit af te werken. Nathan Van Hooydonck (foto rechts) mikte vooraf op een plaats in de top tien, maar kon die ambitie niet waarmaken. Hij klokte uiteindelijk pas de 27ste tijd, al deed hij daarmee nog een stuk beter dan Senne Leysen (links), die mede door een valpartij en een gedwongen fietswissel pas 47ste werd. Het hoeft dus niet te verbazen dat de twee Belgische beloften na afloop niet bepaald overliepen van euforie.

"Zwaar ontgoocheld"

«Ik ben zwaar ontgoocheld», zuchtte Van Hooydonck. «Ik was echt slecht en kon de wattages niet trappen die ik voor ogen had.» Ook Leysen had weinig reden tot blijdschap. «Ik had er veel van verwacht en dan doet dit resultaat extra veel pijn», klonk het. «Ik wil me verontschuldigen bij de Bond voor dit slechte resultaat, want aan de voorbereiding lag het niet.»

Duyck vreest hitte

Vandaag is het aan de vrouwen om hun tijdrit af te werken. Ann-Sophie Duyck verdedigt de Belgische eer. Net als zowat iedereen in Qatar maakt ze zich zorgen om de hitte. Zo steeg het kwik gisteren tot 37 graden, vandaag en morgen wordt zelfs 38 graden voorspeld. «Ik denk dat elke renner daar wel wat schrik voor heeft», geeft ze toe. «Je weet niet hoe je lichaam zal reageren als het een langdurige inspanning moet leveren bij zo'n temperaturen. Ik ben alleszins blij dat we hier tijdig gearriveerd zijn om de kans te krijgen om te wennen aan de warmte.»

"230km is maximum"

Volgens Wilfried Peeters, ploegleider bij Etixx-QuickStep, zou het een goed idee zijn om de wegrit bij de mannen in te korten. «230 kilometer lijkt me haalbaar voor de mannen elite, maar meer niet», vindt hij. «Ik zou niets wijzigen aan het deel in de woestijn, maar het aantal rondjes inkorten van zeven naar vijf. Zo verander je weinig aan het wedstrijdverloop.»