Belgen scoren met bedrijf in Londen
De Brusselaars Itamar en Gerald hebben in Londen hun eigen bedrijf uit de grond gestampt. Ze maken succesvolle geheugenspelletjes voor de smartphone.
Er duiken regelmatig verhalen op van Belgen die hun kans wagen in Silicon Valley, maar San Francisco is niet de enige stad waar start-ups als paddenstoelen uit de grond schieten. Twee Brusselaars, Itamar Lesuisse (CEO, foto links) en Gerald Goldstein (CTO, rechts) startten drie jaar geleden samen met nog twee anderen een eigen bedrijf dat geheugenspelletjes maakt. Hun start-up draagt de naam Peak'. Intussen tellen ze 5 miljoen gebruikers en zijn ze op de Britse radio en televisie en zowat in alle grote Britse kranten ter sprake gekomen. In april haalde Peak maar liefst 7 miljoen dollar (ongeveer 6,2 miljoen euro) op, nadat een eerdere financieringsronde al 2 miljoen dollar (ongeveer 1,8 miljoen euro) opleverde.
Pendelaars
Het bedrijf, dat intussen gegroeid is tot 25 werknemers, maakt geheugenspelletjes voor de smartphone die erg populair zijn over het Kanaal. Je ziet pendelaars op de metro regelmatig zwoegen op een geheugenspelletje van Peak. De games zijn kort en eenvoudig van opzet: je moet bijvoorbeeld vormen herkennen of voorwerpen sorteren.
Wetenschap
De memory games zijn zeker niet zomaar met de losse vinger gemaakt. Het bedrijf werkt samen met neurowetenschappers en prestigieuze universiteiten als Cambridge en Yale. Hun geheugenspelletjes worden onder meer gebruikt om schizofrenie te bestrijden.
-------------------------------------------------------
INTERVIEW
Hoe bent u in Londen terechtgekomen?
Itamar Lesuisse: "Ik woon al acht jaar in Londen. Oorspronkelijk werkte ik er voor Amazon. Intussen had ik er ook mijn vrouw ontmoet en waren we getrouwd. Toen ik besloot een start-up te beginnen, was Londen dan ook een logische keuze."
Vanwaar de stap naar een eigen bedrijf?
"Op een gegeven moment in mijn carrière werd het me wat te monotoon. Ik was op zoek naar meer avontuur, meer spanning. Ik heb sinds mijn studies aan de ULB altijd al een start-up willen uit de grond stampen. Uiteindelijk zijn we in 2012 begonnen met vier personen. Samen zijn we op zoek gegaan naar een goed idee. Zo kwamen we uit bij geheugentraining, een interessant domein waar nog weinig voorhanden was voor smartphones. Vervolgens hebben we mensen uit de gamewereld en de academische wereld samengebracht. Die combinatie maakt ons bedrijf uniek."
Wat is het voordeel van Londen ten opzichte van Brussel?
"Londen heeft een heel goed ecosysteem van technologiebedrijven. Bedrijven als Apple en Google hebben hier kantoren. De laatste tijd zijn er ook veel succesvolle start-ups in Brussel, maar als je je richt op een internationale markt, is Londen geschikter."
Komt u nog geregeld in Brussel?
"Zeker, ik was er vorige week nog. Mijn familie woont daar en ik ga geregeld op bezoek."
Jelle Mampaey