België moet ambitie tonen en COP26 organiseren

door
Belga
Leestijd 2 min.

België moet zijn wagonnetje weer koppelen aan de meest ambitieuze Europese landen wat betreft de strijd tegen de klimaatopwarming en zou in 2020 de VN-milieuconferentie COP26 moeten organiseren. Dat heeft vandaag in het Poolse Katowice Jean-Claude Crucke, Waals minister van Energie en Klimaat, niet voor het eerst gezegd. In Katowice vindt momenteel COP24 plaats. Voor Crucke, die de Belgische afvaardiging op de conferentie voorzit, is het noodzakelijk dat het jongste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) "door iedereen wordt erkend en geloofwaardig bevonden".

Dat rapport, in oktober gepubliceerd, stelt dat, om de opwarming onder de anderhalve graad Celsius te houden, de uitstoot van CO2 tegen het jaar 2030 moet worden gehalveerd in vergelijking met de emissies in 2010. "Er zijn nog steeds landen die vraagtekens achter dat rapport plaatsen. Wij beschouwen het als verworven", aldus Crucke, volgens wie "het nog niet te laat is. Het is kwart voor twaalf. De huidige, afgezwakte maatregelen voor het jaar 2030 zijn onvoldoende om het streefdoel van 1,5°C als maximale stijging te halen. Wij moeten de lat hoger leggen".

Wallonië is volgens de Waalse minister de "goede leerling van de Belgische klas". De regio heeft haar streefdoelen voor 2020 bereikt, maar dat betekent niet dat, met zicht op de tegen 2030 te realiseren ambities "we op onze lauweren mogen rusten".

Crucke herhaalde in Katowice het idee dat tien dagen geleden reeds door de Waalse regering was geopperd: België moet gastland zijn van COP26 in 2020. "Dat is een kwestie van het ijzer smeden als het heet is. In het leven krijg je soms kansen. Het gaat er dan om, die kans te grijpen". De minister meent dat België niet kansloos is tegenover de eventuele kandidaturen van Italië of Groot-Brittannië. Hij denkt in dat verband onder andere aan hulp van de Europese Commissie, die in Brussel zetelt. Met het organiseren van COP26 "stralen we aan de wereld een imago van verantwoordelijkheid en eenheid uit". Zwitserland is al afgevallen als kandidaat afgeschrikt door een kostprijs die volgens de Helveten tot 176 miljoen euro kan gaan. "Er moet eerst een haalbaarheidsstudie besteld worden", oordeelt Crucke.

bron: Belga