België zet zich schrap voor "zwaarste storm in 50 jaar tijd"
Meteorologen zagen de storm al een tijdje aankomen, waardoor de voorbereidingen op het noodweer volop aan de gang zijn. De stad Antwerpen heeft de keringsmuur naast de Schelde gesloten en aan de kust heeft de Civiele Bescherming voor 30.000 extra zandzakjes gezorgd. Die worden toegevoegd aan de 12.000 zakjes die al voorzien waren.
Het noodweer zal op zijn krachtigst zijn rond vrijdag 14u. "Ze voorspellen dat het waterpeil nog 15 centimeter hoger zal staan dan tijdens de Sinterklaasstorm van december 2013. Een ernstige situatie dus met risico's op wateroverlast", zegt Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK)
Vrees voor pier in Blankenberge
Het stormtij zal aan de kust voor spectaculaire beelden zorgen, maar West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé raadt nieuwsgierigen af om een kijkje te gaan nemen. "De dijken en stranden kunnen gevaarlijk zijn", luidt het advies. "We zullen onze reddingsdiensten nodig hebben voor andere zaken dan voor watersporters die door de storm in de problemen geraken naar de kant te halen."
Ook Francis Vandendorpe, concessionaris van de Belgium Pier, is ongerust. «Als het weerbericht zoals het nu is aangekondigd klopt, dan zal de Belgium Pier zware schade lijden», stelt Vandendorpe.
Springtij en Noorse storm
De kracht van de storm is uitzonderlijk en wordt veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. Boven de Noorse Zee hangt momenteel een lagedrukgebied, dat de komende dagen over Scandinavië trekt. De storm 'Dieter' belast tegelijkertijd West-Europa met krachtige noordwestenwinden, die voor hoge golven zorgen. Het noodweer valt samen met het springtij, dat het water om de twee weken hoger opstuwt dan normaal.
Storm Dieter brengt ook sneeuw
Samen met heel wat neerslag en wind, zal de storm Dieter ook voor sneeuw zorgen. Vandaag is het zwaarbewolkt met regen of smeltende sneeuw in het westen, sneeuw in de Ardennen en smeltende sneeuw of sneeuw elders. Zaterdag en zondag kunnen er nog enkele winterse buien vormen.