Belgisch Beenmergregister zoekt donoren met Turkse, Noord- of Centraal-Afrikaanse roots

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eén op de drie patiënten met Turkse, Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse of gemengde roots vindt geen match met een stamceldonor. Het Belgisch Beenmergregister lanceerde vandaag in Brussel dan ook een campagne om op zoek te gaan naar stamceldonoren met buitenlandse of gemengde roots. Stamcellen zijn lichaamscellen die zich onbeperkt kunnen delen. Ze spelen de hoofdrol bij de vorming van bloedcellen: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Stamcellen zijn onmisbaar voor de behandeling van bepaalde bloedziektes zoals bijvoorbeeld leukemie.

In het Belgische register zijn 81.300 donoren ingeschreven. "Slechts 1,5 procent daarvan is van Turkse, Noord- of Midden-Afrikaanse origine", zegt prof dr. Pierre Zachée, voorzitter van het Belgische Beenmerg Programma. "En voor mensen met gemengde roots ligt dat cijfer nog lager.".

Momenteel is de kans op het vinden van een geschikte stamceldonor bij patiënten met Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse, Turkse en/of gemengde roots klein, door een groot tekort aan stamceldonoren met dezelfde roots. Slechts voor 65 procent van deze patiënten wordt een donor gevonden in de wereldwijde database. Dat wil zeggen dat meer dan een op de drie uit de boot valt, in tegenstelling tot 90 procent van de patiënten met Europese roots waarvoor in datzelfde register wél een match gevonden wordt.

Daarom gaat het Belgisch Beenmergregister op zoek naar stamceldonoren met Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse of Turkse roots en donoren met gemengde roots (bijv. mensen met een Ghanese moeder en een Belgische vader). Een grotere variëteit in het stamcelregister moet ervoor zorgen dat ook patiënten met deze achtergrond vaker geholpen kunnen worden.

"Stamcellen doneren is bij uitstek een daad van solidariteit: je kan er andermans leven mee redden en het kost je niets", zo zei federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block, ook aanwezig op de lancering. "Het goede nieuws is dat we al over een goed uitgebouwd stamcelregister beschikken in ons land, maar sommige doelgroepen zijn nog ondervertegenwoordigd. Het Belgische Beenmergregister wil daar nu iets aan veranderen met deze campagne, en ook vanuit de overheid blijven we investeren in de uitbouw van het register."

Je registreren als kandidaat-stamceldonor kan op www.WordStamceldonor.be

bron: Belga