Belgisch bier flirt met Unesco

De kans is groot dat de Belgische biercultuur binnenkort door Unesco wordt uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. De organisatie van de Verenigde Naties hakt de knoop eind deze maand door. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

België staat al lang bekend als bierland nummer één. Om dat imago in de verf te zetten, hebben de drie gemeenschappen van ons land twee jaar geleden al een dossier ingediend bij Unesco om onze biercultuur toe te voegen aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed.

Belgen en bier horen niet alleen bij elkaar als peper en zout, ons land telt ook bijna 1.500 bieren en 150 brouwerijen. Daarnaast beschikken we over de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld, argumenteren de drie gemeenschappen.

In totaal doen 37 kandidaten een gooi naar een plaats op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed. Tijdens een congres in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, dat van 28 november tot 2 december plaatsvindt, buigt een speciaal comité van Unesco zich over de dossiers. De kans is reëel dat de Belgische biercultuur wordt toegevoegd aan de lijst, want de kandidatuur kreeg alvast een positief advies van het comité.

Flamenco en koffiecultuur

De biercultuur is al lokaal erkend als immaterieel erfgoed in de drie gemeenschappen. Als het binnenkort ook werelderfgoed wordt, komt het in de lijst te staan tussen de Spaanse flamenco en de Turkse koffiecultuur.

In eigen land kregen eerder onder meer het carnaval van Aalst, de processionele reuzen en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke al een erkenning als cultureel erfgoed.