Belgische organisatie SHIN redt Spaanse honden van de dood
Achttien jaar geleden verhuisden Fabienne en haar echtgenoot Dirk naar het Spaanse Malaga voor het mooie weer. Maar aan de Costa del Sol werden ze al snel geconfronteerd met een minder fraai beeld van het zonnige land. "Het is hallucinant hoe de Spaanse overheid de problematiek aanpakt. Asielen zoals wij ze kennen, bestaan er niet. Er zijn enkel de zogeheten dodingsstations die van de overheid de opdracht krijgen om alle straathonden die overlast veroorzaken af te maken. En de eigenaars die niet meer voor hun hond kunnen of willen zorgen, kunnen er ook hun huisdier laten doden. In dodingsstations worden over heel Spanje jaarlijks meer dan 200.000 honden gedood en daarbij komt nog eens dat er zoveel honden door hun eigenaar zelf worden omgebracht."
Foto Shin
Om honden te kunnen redden, richtte Fabienne samen met haar man en een bevriende Nederlander de organisatie SHIN-ACE (Spaanse Honden In Nood-Animal Care Espana) op. "We startten kleinschalig. We huurden enkele kennels binnen een dodingsstation en redden op die manier de honden van de dood en verzorgden ze liefdevol. Op basis van polaroidfoto's die we toonden aan vrienden en kennissen, slaagden we erin om al snel de eerste geredde honden een nieuwe, veilige thuis te geven. Uiteindelijk namen we zo het hele station over, en dit is nu onze refugio'."
Dodingstations
Achttien jaar later vangt SHIN in zijn refugio zo goed als voortdurend 600 honden op, die het vrijkocht uit de dodingstations, van straat weghaalde (zelfs uit vuilnisbakken!) of die aan de poort werden gedumpt. De organisatie draait nog steeds op alleen maar vrijwilligerswerk. Maar liefst vierhonderd vrijwilligers in Spanje, Nederland en België zetten zich in om de honden een veilige thuis te bezorgen. «Het is onmogelijk om alle honden te redden, maar dankzij de inzet van onze vele vrijwilligers hebben we toch al veel kunnen verwezenlijken. Onlangs hebben we onze 18.000ste hond geplaatst», gaat Fabienne verder. "Telkens we een nieuwe thuis hebben gevonden, hebben we opnieuw een plaatsje vrij om een nieuwe hond van de dood redden. Mensen die bij ons dus een hond adopteren, redden eigenlijk twee hondenlevens."
Facebook SHIN
Om zeker te zijn dat de honden een veilige thuis krijgen, past de organisatie een unieke adoptieprocedure toe. "Vrijwilligers bezoeken de adoptiekandidaten bij hen thuis en na de adoptie wordt het dier verder opgevolgd, en kunnen de adoptanten altijd met vragen bij ons terecht. Er verblijven ook altijd een twintigtal honden bij opvanggezinnen in België. Adoptantiekandidaten kunnen daar met hen kennismaken en nagaan of het klikt tussen de hond en henzelf, de andere gezinsleden en hun eventuele andere hond(en)."
SHIN is volledig afhankelijk van giften, want krijgt geen subsidies. "Onze werkingskosten bedragen per maand tussen de 30 à 35.000 euro. Veel geld gaat naar de medische kosten. Sinds tien jaar hebben we een eigen dierenkliniek en daar worden alle geredde honden gevaccineerd, gechipt, gesteriliseerd, ontvlooid, ontwormd en krijgen ze een medische check-up." Sinds kort biedt SHIN ook een beperkt aantal katten ter adoptie aan.
Facebook Shin
Sensibilisering
Om het probleem bij de kern aan te pakken, zet de organisatie ook in op sensibilisering. Zo gaan ze spreken over hun werking in scholen en lobbyen bij gemeentes voor meer controles op dierenwelzijn. Maandelijks zijn de inwoners van Malaga ook welkom in de dierenkliniek om hun honden en katten te laten steriliseren tegen een vrije gift. "Voor sommige Spanjaarden is dat anders veel te duur. Door onze kliniek open te stellen, pakken we het probleem ook structureel aan."
Facebook / SHIN
"Het is een werk van lange adem en SHIN heeft nog een berg werk voor de boeg, maar we zien meer en meer dat onze aanpak loont. Ondanks het vaak heel confronterend dierenleed geeft dit ons, samen met onze adopties, steeds opnieuw energie om door te gaan. Onze droom is dat we uiteindelijk overbodig worden. Pas dan is onze missie volledig geslaagd."
Een hond adopteren bij SHIN kost 300 euro of 180 euro voor een hond ouder dan 10 jaar. Deze bijdrage omvat het transport van de hond per vliegtuig, vaccinatie, chip, sterilisatie/castratie, ontvlooiing, ontworming, medische check-up en eventuele noodzakelijke operaties.
Vlieg naar betere oorden
Vlieg jij binnenkort of regelmatig van Malaga naar België? Dan kan je een SHIN-hond meenemen, want honden mogen enkel onder begeleiding vliegen. Stuur een mail naar: vluchtenbe@ace-charity.org
Zodra wij uw vluchtgegevens hebben ontvangen, reserveren wij voor de honden een plaats in hetzelfde vliegtuig. Wij checken de honden op de luchthaven in. U moet enkel de papieren meenemen en bij aankomst de kooi aan de transportband meenemen en langs de douane passeren. Nadien neemt een SHIN-vrijwilliger de kooien van u over. Voor u heel simpel, voor de honden een nieuw leven!
Kan je geen hond adopteren, maar wil je ons toch helpen? Wij zoeken voortdurend vrijwilligers (opvanggezinnen, vertalers, vluchtbegeleiders enz.) Of wil je SHIN financieel ondersteunen? Neem een kijkje op: