Benedict Cumberbatch speelt Marvel-personage in Doctor Strange

Wanneer hij niet op de planken staat als Hamlet, speelt hij Sherlock Holmes op de BBC. Als hij niet voor de BBC werkt, dan zet hij zich in voor het goede doel. En als hij dan nog wat tijd overheeft, dan is hij te zien op het grote scherm. Na het opmerkelijke ‘The Imitation Game' gaat de onvermoeibare Benedict Cumberbatch op bezoek bij de Marvel-familie. Metro ging op de koffie bij Doctor Strange.
door
Matthias
Leestijd 5 min.

Kende je Doctor Strange al, voor Marvel aan de lijn hing?

Benedict Cumberbatch: "Ik heb het personage pas echt ontdekt tijdens de voorbereiding van de film. Maar een paar jaar geleden, lang voor Marvel me contacteerde, had een journalist me verteld over het personage. Ik wist dus dat hij bestond, maar that's it. Mijn vrienden, die veel meer kennen van Marvel-comics, zeiden me dat het een geweldig personage is en dat ik de rol moest overwegen."

Stephen Strange is een ambivalente en complexe man. Trok dat je aan?

"Ja. Het is een complex en interessant personage voor een acteur. In het begin van de film is hij erg egoïstisch, materialistisch en arrogant. Hij heeft een prachtig appartement, een dikke auto… maar niemand om die met te delen. Zijn leven heeft niet veel diepgang of liefde. Tot op een dag zijn wereld in stukken breekt, letterlijk. Fysiek, door het auto-ongeluk, maar ook mentaal. Hij zit helemaal aan de grond en herrijst als superheld. Hij krijgt er empathie voor in de plaats. En ik hoop dat het publiek dat ook voor hem heeft."

Voor hoeveel films heb je getekend?

"Oh, dat weet ik niet meer. (lacht) Laat ons zeggen dat het er meer dan één is."

Er zijn gelijkenissen tussen Sherlock en Strange, vooral op het vlak van karakter. Ze zijn allebei even briljant als arrogant.

"Ze zijn allebei geobsedeerd door hun werk en erg in zichzelf gekeerd."

Hoe verschillen ze fysiek van elkaar?

"Doctor Strange heeft een Amerikaans accent. (lacht) Hij stapt ook anders dan Sherlock, zijn bewegingen zijn soepeler en hij is wat breder gebouwd… Het is een robuustere man, in de klassieke zin van het woord. Sherlock is ook sterk, maar op een onverwachte manier. (lacht) Dat verschil was belangrijk voor mij. Niet alleen het accent, maar de hele culturele omschakeling. Een superheld spelen in de Amerikaanse cultuur is een grote verantwoordelijkheid. Even groot als het personage zelf. Ik heb deze rol dus heel ernstig genomen en hard gewerkt. Ik ben gek op dit soort uitdagingen."

Je hebt ook zwaar getraind voor deze film.

"Ja, elke dag. Het was een heel intense periode in mijn leven: kungfulessen, meetings op de set en ‘s avonds stond ik na anderhalf uur file nog drie uur als Hamlet op de planken voor ik naar huis ging bij mijn pasgeboren baby. Maar daar was gelukkig mijn vrouw (toneelregisseuse Sophie Hunter, red.) de superheld. (lacht) Ik moest dus wel in vorm zijn, om gezond te blijven. Trainen geeft je een basiskracht, die je daarna injecteert in alles wat je doet."

Doctor Strange kan zijn handen niet meer gebruiken en zijn carrière als chirurg is dus over. Als jij op een dag niet meer zou kunnen acteren, wat zou je dan doen?

"Als ik mijn stem zou verliezen maar wel de rest van mijn lichaam nog zou kunnen gebruiken, dan zou ik gaan dansen of muziek spelen. Gitaar, piano… of plastische kunsten. Ik teken een beetje, maar ik heb al lang niet meer geoefend."

Je bent ook druk in de weer voor het goede doel, zo nam je het in de Britse media onder meer op voor vluchtelingen.

"Daar zou ik graag wat meer tijd voor hebben. Om op het terrein te gaan, bijvoorbeeld. Ik probeer dat ook via mijn job als acteur te doen, door in de media over die dingen te praten. Hopelijk verlegt dat de aandacht naar de mensen die het echte werk doen: dokters, liefdadigheidsinstellingen..."

Doctor Strange is aanvankelijk heel materialistisch en rationeel. Maar de dingen die hij meemaakt, veranderen hem. Waar sta jij op het gebied van spiritualiteit?

"Ik doe aan meditatie, om een beter mens te proberen zijn en mijn werk beter te doen. Om me te kunnen concentreren als ze ‘actie' schreeuwen, bijvoorbeeld. Een van de boodschappen van deze film is dat je geest de kracht heeft om je realiteit te transformeren. Dat is ook waar in het echte leven. Iedereen leeft natuurlijk in zijn eigen – soms harde – realiteit, vooral met wat er allemaal gebeurt in de wereld. Maar ik geloof echt dat je een oase van rust in jezelf kan vinden. En als je daardoor wat meer moed, empathie en begrip krijgt, dan is dat alleen maar positief voor jezelf en de mensen rondom jou."

Wanneer zien we Sherlock terug?

"Soon! We hebben het nieuwe seizoen deze zomer gefilmd."

Recensie

De superhelden van Marvel volgen elkaar in sneltreinvaart op. Na Captain America en Thor is het nu de beurt aan Doctor Strange om de overstap naar het grote scherm te maken. Vertolker van dienst is Benedict Cumberbatch. Voor hij de Sorcerer Supreme werd, was Stephen Strange een talentvolle maar pretentieuze (net als Sherlock, die Cumberbatch met brio vertolkt op de BBC) New Yorkse chirurg. Tot een auto-ongeluk zijn handen én zijn carrière verwoest. Deze film is een ‘origin story', waarin we dus te weten komen hoe de held aan zijn krachten is geraakt en de wereld moet beschermen tegen kwaad uit andere dimensies.

Jay Maidment / 2016 Marvel / Disney

Klinkt als Star Wars? Da's niet toevallig, want de film zit vol verwijzingen en knipogen, van ‘The Empire Strikes Back' en ‘Matrix' tot ‘Inception' en ‘Guardians of the Galaxy'. Dat is vooral te merken in de bonte visuele effecten (opgepast, gevaar voor zeeziekte) die je van bij de eerste scène onderdompelen in het psychedelische universum van de film. Voor een keer is 3D gerechtvaardigd! Je verveelt je geen seconde met de visuele rollercoasters, actiescènes en spitse, perfect getimede humor. Een pluim ook voor Tilda Swinton en haar martial arts look. Een welkome vervrouwelijking van het personage. (3 sterren op 5)

Elli Mastorou