In Berlijn komt er een gebedshuis voor joden, christenen en moslims

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Berlijn wil religieuze geschiedenis schrijven door joden, christenen en moslims samen te brengen in één gebedshuis. Het gemeenschappelijke gebedshuis draagt de naam House of One en zal een synagoge, een kerk en een moskee samenbrengen onder één dak.

Het idee voor het gebouw komt van de protestantse priester Gregor Hohberg. Het gebouw zal gebouwd worden op de plaats waar de eerste Berlijnse kerk stond, de Sint Petrikerk. Die werd gebouwd in de twaalfde eeuw, maar raakte zwaar beschadigd toen de Russen Berlijn binnenvielen op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nadien besloot het Oost-Duitse regime om de kerk volledig te vernielen. In 2008 werd de vroegere begraafplaats van de kerk opnieuw ontdekt en besloot men om een gebouw voor de drie grootste religies van Europa te bouwen. "Berlijn is een plaats waar mensen van over heel de wereld samenkomen. We willen met dit gebouw een boodschap van samenhorigheid uitzenden", zegt Hohberg.

Nadien werd een wedstrijd op poten gezet om het design van het gebouw te bepalen. De architect Wilfried Kuehn won die wedstrijd met een design waarin centraal één toren staat, met daarrond ruimtes voor de drie religies. "Elke ruimte is aangepast aan de specifieke eisen van het geloof", legt Kuehn uit. "Zo zijn er twee verdiepingen in de moskee en de synagoge, maar niet in de kerk. Er zal een orgel aanwezig zijn in de kerk en in de moskee kan men gemakkelijk de voeten wassen. Als je het verleden van gebedshuizen bekijkt, merk je dat er vroeger niet zo veel verschillen waren. Een minaret is bijvoorbeeld niet nodig voor een moskee, net als een toren niet nodig is voor een kerk."  De centrale ruimte zal dienen als centrum voor leden van de drie religies om te praten, maar ook mensen die niet geloven zijn er welkom.

Voor imam Kadir Sanci is dit een teken naar de wereld dat de meeste moslims vreedzaam zijn. Het is voor hem ook een plaats waar verschillende culturen van elkaar kunnen leren. Voor rabbijn Tovia Ben Chorin is vooral de locatie van groot belang. "Dit is de stad waar heel wat Joods leed gepland is. Nu is het de stad waarin een plaats wordt gebouwd voor de drie monotheïstische religies die Europa gevormd hebben", zegt de rabbijn. "Er zullen altijd mensen zijn in een groep die niet overweg kunnen met mensen van de andere groep en dat is ons probleem. Je moet ergens beginnen om dat probleem aan te pakken en dat is wat we hier doen", besluit Tovia Ben Chorin.