Betere slaap kan depressie voorkomen
Onderzoekers van het instituut analyseerden de gegevens van meer dan 10.000 mensen die hun slaapgewoonten beschreven op het internetplatform Slaapregister.nl. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Uit de studie blijkt dat chronische slapeloosheid, één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen, de allerbelangrijkste risicofactor is voor het ontstaan van een depressie. Daarnaast maakt het mensen gevoeliger voor het ontwikkelen van een post-traumatische stressstoornis.
Hyper
Dit is te wijten aan het feit dat mensen die kampen met slapeloosheid 's nachts veel korte onderbrekingen ervaren van hun slaap. Mensen die kort, maar wel aan één stuk door slapen, zijn overdag slaperig, terwijl mensen die aan chronische slapeloosheid lijden overdag eerder 'hyper' zijn. Dit brengt een verhoogde hartslag, een op hol geslagen metabolisme, meer stresshormonen, verwarrende gedachten, hevige emoties en een hogere prikkelbaarheid met zich mee. Dat is na verloop van tijd erg uitputtend en kan zo leiden tot een depressie.
REM-slaap
Dat slapelozen zo hyper zijn, kan verklaard worden door het moeilijk verwerken van emoties. Uit voorgaand onderzoek blijkt dat de REM-slaap (Rapid Eye Movement) helpt emotionele ervaringen te verwerken. Deelnemers van Slaapregister moesten om die reden bijhouden hoe lang ze van slag waren na een vervelende, persoonlijke, beschamende emotionele gebeurtenis. Een nachtje goed slapen hielp goede slapers om de spanning weer van zich af te schudden, maar dat was voor de rusteloze REM-slaap van slapelozen niet het geval. Ze hielden de spanning vaak nog een dagen vast. Hoe vaker dat gebeurde, hoe meer kans ze hadden om in een 'hyper'-toestand te belanden.
Opnieuw een stabiel slaappatroon aanleren, kan volgens de onderzoekers de kans op een depressie aanzienlijk verkleinen.