“Bevolking moet bewustgemaakt worden”

Volgens professor internationale betrekkingen en conflicten van de UCL, Tanguy de Wilde, zijn deze willekeurige aanslagen onvermijdelijk in onze open samenleving. “De aanvallen zullen evenredig zijn met onze politieke keuzes.”
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Hoe moet België op deze aanslagen reageren?

Tanguy de Wilde: “Wat nieuw is aan deze aanvallen en dit terrorisme is dat ze gepleegd worden door mensen die goed geïntegreerd zijn in de maatschappij. Dat was ook zo bij de terreuraanvallen in Londen van 2005. De terroristen waren jonge Britten van Pakistaanse origine. We bestrijden het terrorisme met politie en gespecialiseerde inlichtingendiensten, maar de bevolking wil niet leven in een politiestaat. Democratisch gezien zijn er voldoende middelen om de efficiëntie van onze betrokken diensten te verhogen. Er is voldoende budget, zonder dat we onze individuele vrijheden in gevaar brengen. Het is nu enkel een kwestie van politieke wil. De politiek moet stappen durven zetten, zonder het democratische evenwicht te verliezen.”

Komen de grenscontroles om de toegang van terroristen naar Europa te blokkeren niet te laat?

“Europa kan zijn grenzen beschermen door de controles op vliegtuigpassagiers te verhogen en te registeren wie er op zijn grondgebied binnenkomt. Dat is de afgelopen maanden niet altijd gebeurd door de migratiecrisis, maar we zijn op de goede weg. Bovendien zijn de budgetten van de Europese staten niet onuitputtelijk. Het is nogmaals een kwestie van politieke keuzes maken en prioriteiten stellen. Daarnaast moet men ook infiltreren in de milieus waar jihadisten rekruteren. We zullen nooit iedereen kunnen controleren, maar er is nood aan extra waakzaamheid, zeker bij de honderden teruggekeerde Syriëstrijders. Verder kan men ook het bewustzijn van de bevolking verhogen. Zo zullen verhuurde appartementen bijvoorbeeld niet meer gebruikt kunnen worden als schuilplaats om aanslagen te beramen.”

België is al actief in Irak. Moeten we onze strijd tegen IS ook uitbreiden naar Syrië?

“IS legt zijn wetten op aan de plaatselijke bevolking. De vraag is of België de verantwoordelijkheid wil nemen om die waarden in ons land te verdedigingen. Of we onze strijd verder in Syrië moeten zetten, zorgt voor heel wat discussie. We mogen alleszins niet te overhaast reageren, want daarmee reageren we op de provocaties van IS. België is een klein land, met een beperkte macht. We geven al de middelen aan de coalitie waarvan ons land vindt dat die het nodig heeft. In plaats van tussen te komen in Syrië, is het volgens mij slimmer om onze strijd tegen IS in het bestaande kader te verankeren, in heel Irak.”

Zou de coalitie beter samenwerken met Rusland?

“Alle betrokken partijen moeten ingrijpen om tot een staakt-het-vuren te komen en om een scenario voor te bereiden om uit de crisis te geraken. Daarin moeten alle Syrische partijen een plaats krijgen, behalve de Islamitische Staat.”

Gaëtan Gras