Bewezen. Een knipperlichtrelatie is schadelijk voor je gezondheid
Kunnen jullie niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar? Dan zit je waarschijnlijk in een knipperlichtrelatie. Hoewel sommige koppels uiteindelijk samenblijven, mogen de negatieve gevolgen ervan volgens wetenschappers niet onderschat worden. Een Amerikaanse studie van de Universiteit van Missouri in Columbia heeft aangetoond aangetoond dat mensen in een knipperlichtrelatie meer risico lopen op psychische problemen.
Psychische ellende
De onderzoekers ondervroegen vijfhonderd mensen over hun relatie. Daaruit bleek dat 60% van hen ervaring had met een af-aanrelatie. In vergelijking met stabielere relaties hadden de koppels meer last van huiselijk geweld, communicatieproblemen en een gebrek aan toewijding. Depressie en angst werden ook gekoppeld aan de relatie.
Ontrouw
Het onderzoek dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Journal Family Relations werd er ook gekeken naar de reden waarom partners de relatie beëindigen en dan terugkomen. Vaak zijn geld of praktische redenen de voornaamste factor. "Wanneer de ene persoon minder toegewijd is als de andere, loop je meer risico om in dit soort situaties verzeild te geraken. Toch blijven partners het pikken omdat ze niet alleen door het leven willen gaan", vertelt datingcoach James Preece in een interview met The Independent. Volgens psycholoog Madeleine Mason Roantree is het dan weer een kwestie van een slechte match maar met een sterke seksuele aantrekkingskracht, met zelfdestructief gedrag als eindresultaat.
Depressie
"Dit type relatie ondermijnt je zelfvertrouwen. Je gaat twijfelen aan jezelf en je afvragen of je wel goed genoeg bent. Wat dan weer leidt tot jaloezie en angst. Hoe langer de knipperlichtrelatie, hoe groter het risico op depressie", aldus Preece.
Hernieuwde relatie
Wil je het toch nog een keer opnieuw proberen met je ex? Dan is het belangrijk dat je allebei goed beseft waar het de vorige keer is misgelopen en wat de toekomstige valkuilen zijn.