Bijna 4 op de 10 Vlamingen kochten vorig jaar tweedehands
Tweedehands kopen boomt in Vlaanderen en dat is geen toeval, klinkt het in koor bij de tweedehandsspelers: "Het is een eenvoudige manier om iets voor het milieu te doen, het is hip en je kan er ook nog eens geld mee besparen."
Mensen die al eens een gebruikt voorwerp kochten, hebben meer en meer de smaak te pakken. Een kwart (25%) van de Vlamingen kocht immers vorig jaar meer tweedehandsspullen in vergelijking met het jaar daarvoor. Ruim de helft (56,3%) kocht er ongeveer evenveel. Boeken en strips (33%), kleding (32,7%) en speelgoed (24,4%) verwisselden het vaakst van eigenaar.
Top 5 van wat mannen vorig jaar kochten
1. Boeken en strips (31,2%)
2. Speelgoed (21,9%)
3. Games, CD's en DVD's (19,7%)
4. Kleding (19,5%)
5. Decoratie-artikelen (17,3%)
Top 5 van wat vrouwen vorig jaar kochten
1. Kleding (44%)
2. Boeken en strips (34,6%)
3. Speelgoed (26,6%)
4. Decoratie-artikelen (24,7%)
5. Games, CD's en DVD's (13,4%)
Vooral jongeren
Vooral jongeren kopen vaker tweedehands. 45,2% van de -34 jarigen schafte zich vorig jaar iets tweedehands aan tegenover 31,6% van de 55-plussers. Die cijfers zijn logisch want het tweedehands shoppen is hip én duurzaam. Daarnaast hebben millennials en jonge gezinnen minder te besteden en willen ze zoveel mogelijk uit hun budget halen, aldus Aleksandra Vidanovski, woordvoerster van 2dehands.
Goed voor milieu en portemonnee
Gemiddeld gaven tweedehandskopers vorig jaar 118,4 euro uit aan tweedehands producten. Voor 17,8% liep dit bedrag op tot meer dan 200 euro. Het economische aspect blijft voor 77% van de tweedehandskopers dan ook belangrijk. Daarnaast vindt 41,8% het gewoon leuk om te snuisteren in het aanbod van tweedehandsproducten. Bijna 4 op de 10 tweedehandskopers (39,7%) doet dit omdat het goed is voor het milieu.
"We merken dat duurzaamheid meer meespeelt in onze keuze voor tweedehands dan vroeger. Veel Vlamingen denken heel bewust na over wat ze kopen en of ze echt wel een nieuw product nodig hebben. Het meest duurzame product is een product dat al bestaat, aldus Kevin Kaeses, algemeen directeur van Cash Converters.
Euforie van de vangst
Tweedehands kopen voelt ook goed aan. Ruim 7 op de 10 respondenten (70,8%) houdt een positief gevoel over aan zijn of haar aankoop. "Het ecologisch aspect, de betaalbaarheid er zijn verschillende redenen waarom tweedehands kopen goed is voor ons mentaal welzijn. En dan is er nog de euforie van de vangst. Er vallen zeker veel goede zaakjes te doen op de tweedehandsmarkt. Ruim een kwart koopt dan ook tweedehands omwille van de originaliteit van de producten die nieuw niet meer te vinden zijn, aldus Iris De Haan, woordvoerster van Troc.com.
Toch is niet iedereen te vinden voor tweedehands spullen. Van de Vlamingen die vorig jaar geen gebruikte artikelen kochten, deed 36% dit omdat ze het gewoon zijn om alles nieuw te kopen. 19% geeft ook aan nieuw kopen' makkelijker te vinden. Ruim een vijfde van de Vlamingen (20,7%) had niet aan tweedehands gedacht en 13,5% van de respondenten vond het geen prettig idee dat de spullen al eens door iemand anders gebruikt werden.