Binge-watching is een teken van depressie
Een nieuwe studie werpt enig licht, of eerder duisternis, op de moderne gewoonte van binge-watching. Onderzoekers aan de Universiteit van Texas vonden dat een depressief of eenzaam iemand zich sneller laat verleiden tot binge-watching.
Voor de studie, getiteld A Bad Habit For Your Health? An Exploration Of Psychological Factors For Binge-Watching Behavior, werd er aan 316 mensen met een leeftijd van 18 tot 29 jaar gevraagd hoe vaak ze tv keken, hoe vaak ze zich eenzaam of depressief voelden en hoe vaak ze aan binge-watching deden. Uit de enquête bleek dat mensen die zich eenzaam en depressief voelden, meer geneigd waren om aan binge-watching te doen. Ze gebruiken de activiteit om te ontsnappen aan de negatieve gevoelens.
"Hoewel sommige mensen beweren dat binge-watching een onschuldige verslaving is, suggereert onze studie dat we er anders naar moeten kijken," zei Yoon Sung Hi, die de studie uitvoerde. "Fysieke vermoeidheid en problemen als overgewicht en andere gezondheidsproblemen zijn gerelateerd aan binge-watching."
Uit de resultaten bleek ook dat degenen die moeilijkheden hadden met zelfbeheersing, meer kans hadden om verslaafd te geraken aan binge-watching. "Deze kijkers waren niet in staat om te stoppen met kijken en klikten steeds door naar de volgende aflevering hoewel ze beseften dat ze andere taken hadden die ze moesten voltooien."
"Wanneer binge-watching uit de hand loopt, verwaarlozen kijkers hun werk en hun relaties met anderen," zei Sung. "Hoewel mensen weten dat ze het beter niet doen, hebben ze moeite om zich te verzetten tegen de wens om continue te kijken."
Binge-watching is relatief nieuw gedrag waarover weinig empirisch onderzoek werd gedaan. "Ons onderzoek is een stap in de richting van het verkennen van binge-watching als een belangrijk media en sociaal fenomeen," zei Sung.