Biodegradeerbaar plastic houdt oceaanvervuiling toch niet tegen
We zijn allemaal wel eens een fles of blikje tegengekomen in de zee, maar alle spullen die je ziet ronddobberen zijn niet de enige die de oceaan vervuilen. Een groter, moeilijker op te lossen probleem zijn de microplastics. Kleine plasticdeeltjes die je niet altijd met het blote oog kan waarnemen, maar die wel een gevaar vormen voor de dieren en planten in de zee.
Een mogelijke oplossing daarvoor was biodegradeerbaar plastic. Dat is biologisch afbreekbaar en zou zo een duurzaam alternatief zijn. Toch blijkt uit het rapport van de Verenigde Naties dat gemaakt werd naar aanloop van het congres dat het niet zo simpel is als het lijkt.
Veel plastic dat het label biodegradeerbaar' opgeplakt krijgt, lost enkel op in temperaturen boven de vijftig graden Celsius. In de oceaan is het niet zo warm en bovendien drijft de stof niet waardoor ze ook niet kan opwarmen door de zon of kan ontbinden door UV-straling, vertelt Jacqueline McGlade, hoofdwetenschapper van het VN-Milieuprogramma aan The Guardian.
Wat wel werkt om pollutie tegen te gaan, is vuilnis beter sorteren en meer recycleren. En dat is dringend, want volgens het Wereld Economisch Forum (WEF) komt er elke minuut evenveel plastic in de oceaan terecht als dat er in een volle vuilkar past.
Een biodegradeerbare zak kiezen om te winkelen biedt dus geen oplossing, je kiest beter voor een stoffen tas die je opnieuw kan gebruiken.
Foto Pixabay