BIZAR. Deze beesten moeten bosbranden in Roemenië vermijden
Als je denkt aan brandbestrijding, denk je in de eerste plaats wellicht aan de brandweer. Zij zijn dé mannen en vrouwen bij uitstek die vuur te lijf gaan en dus instaan voor onze veiligheid. Maar soms is de vuurmassa zo groot dat het voor de mens bijna onmogelijk is om in te grijpen – dat is bijvoorbeeld het geval bij bosbranden.
Soms is bestrijding dus niet genoeg en is het nodig om aan preventie te doen. En dat kan op de raarste manieren. In Roemenië hebben ze nu bijvoorbeeld een wel heel bijzondere vuurbestrijder geherintroduceerd: de bizon.
Grasmaaiers
In eerste instantie lijkt het onmogelijk dat het enorme dier ook maar iets kan doen tegen een bosbrand. Toch is dat wel degelijk het geval. Doordat de dieren het gras laag houden, hebben vlammen namelijk minder kans om zich voort te planten. Bovendien heeft ook de rest van de natuur baat bij de herbivoren, onder andere omdat ze bomen omstoten en zo plaats maken voor nieuwe planten. Daarom hebben Rewilding Europe en WWF Roemenië nu dertien vrouwelijke bizons uitgezet in het Tarcugebergte. De bedoeling is om op termijn een levensvatbare populatie te creëren en het dier zo permanent te herintroduceren in de regio. Er wordt ook verwacht dat de aanwezigheid van de bizons een boost zal geven aan het lokale ecotoerisme en dus aan de plaatselijke economie.