Bizar. Dit huisje is gemaakt met een 3D-printer

Bij een huis bouwen denk je spontaan aan hopen werk, bakstenen en stress. Bij de mogelijkheid van een geprint huis heb je waarschijnlijk nog nooit stilgestaan. En toch zou het zomaar kunnen dat dat binnenkort de norm wordt. In de Amerikaanse staat Texas ging er alvast een proefproject van start.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Voor het project sloegen Icon, een bouwbedrijf dat gebruikmaakt van 3D-printers, en de vzw New Story de handen in elkaar. Het eerste 3D-geprinte huisje meet slechts 32,5 vierkante meter en moet een voorbeeld vormen voor een nieuwe bouwpraktijk. De huizen zullen niet alleen goedkoper zijn, maar ook ecologisch verantwoord. De constructie van het huis in Texas kostte puur qua grondstoffen 10.000 dollar (omgerekend 8.900 euro) en in de toekomst wil Icon dat reduceren tot 4.000 dollar (omgerekend 3.560 euro).

Foto Icon

Toekomstmogelijkheden

De printer die gebruikt werd voor het project heet 'Vulcan' en werd ontworpen met het oog op constructie in ontoegankelijke plaatsen. Op die manier wil New Story de strijd aanbinden tegen de dakloosheid. Tijdens het bouwproces wordt er zo goed als geen afval geproduceerd en bovendien laat de techniek toe om op twee dagen tijd een huis uit het niets te doen verrijzen. Volgens Jason Ballard, medeoprichter van Icon, zijn geprinte huizen tot tien keer efficiënter dan 'normale'. Om dat te bewijzen willen Icon en New Story tegen deze zomer de eerste community bestaande uit geprinte huizen op poten zetten.