Blikseminslag bij vrouw helpt synesthesie beter te begrijpen

Toen een vrouw werd getroffen door een blikseminslag, had dat een invloed op haar synesthesie, waarbij mensen bijvoorbeeld woorden proeven of geluiden ruiken. Dat incident kan een doorbraak betekenen in het onderzoek naar de vermenging van zintuigen.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Wetenschappers weten nog steeds niet waar synesthesie precies vandaan komt. Volgens sommige onderzoekers is het genetisch bepaald, aangezien het vaak in de familie zit, terwijl anderen beweren dat de stof in de hersenen, serotonine, een rol speelt.

Een incident, waarbij een vrouw met synesthesie getroffen werd door een blikseminslag, helpt wetenschapper Kevin Mitchell van Trinity College Dublin in Ierland en zijn onderzoeksgroep dit verder te onderzoeken.

Kleuren zien

De vrouw in kwestie ziet kleuren wanneer ze naar muziek luistert. De kleuren houden verband met toonhoogte, geluidssterkte of het type instrument. Zo hebben hoge tonen vooral pastelkleuren.

In de loop der jaren is haar synesthesie veranderd na verschillende ervaringen, zoals een hersenschudding, een hersenvliesontsteking en een blikseminslag.

De blikseminslag had bijna dezelfde impact op de synesthesietest als de hersenvliesontsteking. “Dit betekent dat het te maken heeft met de hersenen”, vertelt Mitchell. “Wat synesthesie ook veroorzaakt, het is langdurig en stabiel.”