BOOKS. Boek van de maand: Overleven na de holocaust Rosine De Dijn
"Als kind zag ik op vakantie in Knokke de getatoeëerde armen van de Joden op het strand", vertelt De Dijn. Instinctief voelde ik dat ik daar niet mocht over praten. Het beeld bleef me echter bij. Ondertussen heb ik zelf een optrekje in het Zoute en tekende ik als journaliste al vaak verhalen op uit de Joodse gemeenschap. Zo viel mijn oog een paar jaar geleden als bij toeval op een artikel over een Joodse vrouw die haar naoorlogse vakanties doorbracht bij Monsieur Motke in het Grand Hôtel. In dit koosjer hotel in Knokke konden Joden zichzelf zijn. Monsieur Motke bleek bovendien voor veel Joden een held te zijn, hij zou zelfs deelgenomen hebben aan het verzet. Zijn figuur intrigeerde mij."
"Zo ben ik aan mijn speurtocht begonnen. In de archieven was er echter amper informatie te vinden. Heel toevallig ben ik bij een professor in Genève terecht gekomen die me bevestigde dat Motke meer dan tweehonderd Joden de grens over had geholpen. Via een Joodse vriendin kwam ik dan weer in contact met Alice Schönberg die als kind werd gered door de hoteldirecteur. Het voelde enorm bevredigend toen alle puzzelstukjes van het verhaal in mekaar vielen, niet alleen voor mij. De eerste generatie Joden was na de oorlog immers zo getraumatiseerd dat ze besloten te zwijgen, maar de jongeren van nu willen weten hoe de vork in de steel zat. Het is belangrijk dat we blijven beseffen hoe antisemitisme en andere racistische gevoelens wakker gehouden worden, zeker in deze tijden."
(ke)
Een exemplaar van Overleven na de holocaust' winnen? In de Facebook-groep Iedereen Leest- wat lees jij?' deelt Iedereen Leest, met dank aan uitgeverij Kritak, 5 exemplaren uit aan enthousiaste lezers. Word snel lid!