Bossen stoten CO2 uit tijdens hittegolf

We beschouwen bomen steevast als weldoeners voor het klimaat, maar tijdens een hittegolf blijken ze toch minder nuttig dan gedacht. Bossen stoten tijdens dan immers meer CO2 uit dan dat ze opnemen, meldt de Universiteit Twente op basis van onderzoek.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Bomen gebruiken overdag zonlicht, water en CO2 om te groeien. Daardoor zuiveren ze de lucht en zijn ze onmisbaar om de klimaatopwarming tegen te gaan. Maar bij hoge temperaturen groeien bomen nauwelijks en wordt er minder CO2 opgenomen.

Vlucht van Amsterdam naar Londen

De Twentse universiteit onderzoekt al sinds 2006 in een bos bij Garderen hoe douglassparren reageren op weer en klimaat. De onderzoekers concluderen dat de netto CO2-uitstoot van de bossen tijdens de warme dagen van de hittegolf in juli 60 kilogram per voetbalveld bedroeg. "Dat is evenveel als de uitstoot van een persoon die in economy class van Amsterdam naar Londen vliegt", aldus de UT. Bij die resultaten moet wel een belangrijke kanttekening worden geplaatst. De uitstoot is voor mensen niet schadelijk. "Als je tijdens een hittegolf in een bos loopt dat CO2 uitstoot, dan adem je nog steeds minder CO2 in dan wanneer je binnen zit." Het is nog niet bekend of andere naaldbomen en loofbomen ook CO2 uitstoten tijdens warme dagen.