BREAKING. Nationale Veiligheidsraad stelt alle versoepelingen uit door slechte cijfers
Voor het eerst sinds de versoepeling van de strenge lockdownmaatregelen, heeft de Nationale Veiligheidsraad geen nieuwe stap daarin aangekondigd. De lokale en federale regeringsleiders en de experts van de GEES hebben besloten om de beslissing over de geplande aanpassingen uit te stellen naar volgende week donderdag. Dan zal er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad plaatsvinden.
"De situatie is niet goed"
"Sinds begin deze maand is er een heropleving van het virus vast te stellen. Fase 5 is uitgetekend en zou ingaan op 1 augustus. Het reproductiegetal zit intussen boven de 1. Dat is niet goed", stelt premier Sophie Wilmes (MR). "De situatie mag zeker niet erger worden. Veel heeft te maken met ons eigen gedrag. Als de trend niet goed is, zullen we niet naar fase 5 gaan. Als er strengere maatregelen genomen moeten worden in de toekomst, zijn we klaar om dat te doen. "
In principe zou op 1 augustus fase 5 in de exit uit de crisis van start moeten gaan. De beslissing daarover wordt nu doorgeschoven naar volgende week donderdag. Dan zal er onder meer beslist worden of evenementen indoor met 400 mensen en in de openlucht met 800 mensen mogen doorgaan.
Maatregelen strikt volgen
Voor mensen die terugkeren van vakantie wordt vastgehouden aan de kleurencode. Premier Wilmes riep iedereen op om zich aan de maatregelen te houden als ze bijvoorbeeld in quarantaine moeten, maar vroeg ook om na te denken over je gedrag in het buitenland. "Het is niet omdat bepaalde activiteiten in andere landen toegestaan zijn, dat ze veilig zijn. Het virus gedraagt zich hier en in het buitenland op dezelfde manier", aldus de premier.
Wilmes wees de bevolking op de correcte naleving van de huidige maatregelen. De bubbel van 15 personen per week blijft behouden en is nog steeds van vitaal belang van de bestrijding van het virus, stelde de premier. Het stelt de bevoegde diensten in staat om de contacten van mensen na te gaan. Samenkomsten in de horeca dragen het risico in zich om "superspreaderevents" te worden, aldus Wilmes, dus overvolle cafés of feestjes na sluitingsuur zijn nog steeds ten strengste verboden. Ook de nachtclubs mogen hun deuren nog niet openen.
Tot slot sprak de premier zich ook uit over een mogelijke tweede golf die ons staat te wachten. "De beste manier om ons voor te bereiden op een tweede golf, is hem proberen te vermijden. Maar het België van vandaag is niet het België van februari. In een paar maanden tijd hebben we een indrukwekkende expertise opgebouwd."