Brexit - Europese leiders blijven tobben over brexit-uitstel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn het nog niet eens geraakt over een nieuw uitstel van de brexit. Dat de Britse premier Theresa May Brussel straks verlaat met een verlenging van de artikel 50-procedure op zak, lijkt een zekerheid, maar over de lengte en vooral de voorwaarden zijn de violen nog niet gelijkgestemd. De Britse premier Theresa May vroeg de Europese leiders vorige week opnieuw om uitstel van de brexit, tot 30 juni dit keer. Intussen zoekt ze samen met de oppositie naar een uitweg om haar met de EU onderhandelde brexit-akkoord alsnog door het parlement te krijgen, en treft ze voorbereidingen voor de organisatie van Europese verkiezingen.

Dat May Brussel straks verlaat zonder uitstel op zak, is weinig waarschijnlijk. De meeste lidstaten zijn bereid de Britten wat extra tijd te geven, al is het maar om vrijdag het rampscenario van een brexit zonder akkoord te vermijden. Maar hoe lang moet dat uitstel zijn, en vooral: onder welke voorwaarden?

Theresa May gaf haar collega's omstreeks 19 uur een presentatie. Volgens Reuters maakte ze een meer solide indruk dan gewoonlijk, maar andere lekken richting pers blijven voorlopig uit. Naar verluidt zijn enkel de 27 EU-leiders zelf aanwezig in de zaal, net om lekken te vermijden.

Wat wel al duidelijk is: de Franse president Emmanuel Macron verkoopt zijn vel duur. Europees president Donald Tusk pleit voor een uitstel tot een jaar, zij het een flexibel uitstel: van zodra de Britten het akkoord goedkeuren, kunnen ze uit de Europese Unie. Maar volgens de Franse president is er "nog niets verworven". Macron vreest dat lang uitstel de werking van de Europese instellingen in het gedrang brengt, vooral omdat de Britten van binnenin beslissingen rond bijvoorbeeld het volgende meerjarenbudget kunnen blokkeren. Hij wil van Theresa May eerst een duidelijk plan zien, maakte hij voor aanvang van de top duidelijk.

Ook de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz maakt bezwaar, vooral omdat hij het "absurd" vindt dat het Verenigd Koninkrijk Europese verkiezingen zou organiseren drie jaar nadat het in een referendum besliste alleen verder te gaan. Hij zei bij aankomst in Brussel wel dat hij de Europese consensus niet in de weg zou staan.

Andere Europese leiders zijn coulanter en willen May wel lang uitstel geven. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is daar één van. Zij wil een 'no deal' koste wat kost vermijden. "We zullen daar open en constructief over discussiëren", zei zij.

Over de duur van het uitstel is dus nog altijd geen consensus. De EU27 zouden het wel vrij snel eens geworden zijn over strengere voorwaarden. Zo zouden de Britten moeten beloven zich gedurende de hele verlenging terughoudend op te stellen binnen de EU, al is dat juridisch moeilijk afdwingbaar.

In elk geval moeten de Europese leiders straks unaniem beslissen. Dat geen van hen de Britten nu al richting uitgang zal willen duwen lijkt zeker, maar de discussies kunnen volgens insiders wel eens uitlopen tot na middernacht.

bron: Belga