Brihang: "Soms verdwaal ik in mijn eigen twijfels"

Een rapper uit Knokke die zijn woorden met poëtische finesse verpakt en zich tegelijkertijd als beeldhouwer profileert. Boudy Verleye alias Brihang is ‘the name', zijn debuut ‘Zolangmogelijk' is ‘the game'. En of we bereid zijn te spelen?
door
Mare
Leestijd 4 min.

Absoluut, want de 23-jarige West-Vlaming uit Knokke – ondertussen naar Gent uitgeweken – staat mijlenver verwijderd van de in bling bling en bitches zwemmende rapper. In het universum van Brihang is er plaats voor subtiele elektronica, gedoseerde synths, een toefje gitaar en beats die zonder mokerslagwiegende eigenschappen de onderste regionen van het lichaam bedienen. Brihang is duidelijk een zoekende ziel die zich vragen stelt en een initiële woordenbrij distilleert tot de essentie naar boven komt. Neem bijvoorbeeld ‘Wie nie nadenkt sta ma naakt in e volle zaal van een verkleedfeest'.

"Ik ben inderdaad een zoekende mens. Wie ben ik? Waar wil ik heen? Hoe kom ik het dichtst bij wie ik echt ben? Ben ik een rapper of ben ik een beeldhouwer?"

Je studeerde dan ook beeldhouwen aan Sint-Lucas.

Brihang: "Waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad. Het heeft me geleerd om anders naar de zaken te kijken. Je werkt met vaste materie die zich niet zomaar prijsgeeft. Een verkeerde inschatting heeft meteen verstrekkende gevolgen. Eens je een stuk steen hebt weggekapt, moet je verder om wat je gedaan hebt. Je kan niet bijschaven of even opnieuw proberen. Wanneer ik aan teksten werk, heb ik die luxe wel. Ik programmeer wat beats en kan meteen uitproberen wat ik in mijn hoofd hoor of wat ik op papier heb gezet. En als het niet goed is, hoef je maar een toets in te drukken op je klavier en je kan een woord of een zin aanpassen. Dat is een luxe maar tegelijkertijd leidt dat tot twijfel. Je kan blijven schaven aan je teksten, je beats en je muziek tot je verdwaalt in je eigen oordeel."

Is het moeilijk geweest om de plaat echt los te laten?

"Simpel was het niet. Ik wist zeker dat ik voldoende tijd moest nemen. Als laureaat van De Nieuwe Lichting op Studio Brussel twee jaar geleden heeft mijn zelfvertrouwen wel een boost gekregen, maar de onzekerheid heeft nog steeds de bovenhand. Het heeft dus minder met perfectionisme te maken. Zelfs tijdens de mastering van de cd was ik nog zaken aan het veranderen. Ik hoor nu ook nog dingen die ik had willen wijzigen, maar uiteindelijk kan ik best leven met hoe ‘Zolangmogelijk' geworden is."

Hoe zie je Brihang live?

"Als een ‘work in progress'. Het moet meer zijn dan zomaar maar een rapper die zijn plaat voorstelt. Ik ben nog aan het zoeken hoe ik de energie waarmee ik mijn beelden maak op een podium kan gebruiken. De beeldhouwer en de rapper zijn best goede vrienden, maar ze staan elkaar ook in de weg. Het zijn twee kinderen met dezelfde vader, die ik niet allebei de aandacht kan geven die ze verdienen. Misschien kan ik ze tijdens live performances beter aan elkaar linken."

Je bent een rapper die sterk geïnteresseerd is in poëzie. Naar verluidt is die liefde er gekomen uit pure noodzaak.

"Ik lijd aan dyslexie. Het heeft geduurd tot het zesde leerjaar voor ik min of meer vlot kon lezen. Een heel boek uitlezen is echt wel een vermoeiende opgave en ik merk dat mijn aandacht gaandeweg verslapt. Bij gedichten ligt dat anders. Toen ik op de kunstschool op een gegeven moment een ‘boekbespreking' van een gedicht mocht maken, is er een hele wereld voor me opengegaan. Het is echt een godsgeschenk geweest dat ze rekening hielden met mijn dyslexie. Voor hetzelfde geld had ik op geen enkel begrip kunnen rekenen, wat een flinke hap uit mijn zelfvertrouwen had gebeiteld."

Door je verleden als ex-Vlaams kampioen tumbling – een aaneenschakeling van spectaculaire, aartsmoeilijke turnoefeningen – is het geen wonder dat je op persfoto's moeiteloos over een schraag geplooid ligt. Trekt die lichamelijke flexibiliteit zich ook geestelijk door?

"Het voedt mijn verlangen om met een open geest door het leven te gaan en zoveel mogelijk te absorberen. Brihang mag best een totaalplaatje zijn. Je probeert een verschil te maken op verschillende fronten. Kijk bijvoorbeeld naar het artwork van de cd. Geen echte cover, een omgekeerd liggende cd en een tekstboekje dat meer dan een meter lang is. (lachend) Wat me meteen confronteerde met die gigantische hoeveelheid woorden of zinnen die ik bij elkaar heb geschreven."

Dirk Fryns

Brihang speelt live op 20/01

in de N9 in Eeklo.