Britse Conservatives zijn meerderheid kwijt

Het ziet ernaar uit dat de Britse verkiezingen zullen uitdraaien in het nadeel van de Conservative Party en premier Theresa May. Met bijna alle zetels geteld, stevent het Verenigd Koninkrijk af op een coalitieregering.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Rond 10 uur (Belgische tijd) zijn de officiële uitslagen van meer dan 647 van de 650 districten al bekend. Labour heeft voorlopig 261 districten binnengehaald (+29 in vergelijking met  2015) en heeft daarmee nog altijd een voorsprong. De Tories staan op 316 zetels (-12).

Hoewel de Conservative Party de grootste blijft, zal ze er waarschijnlijk niet in slagen om de meerderheid van 326 zetels te behalen. Dat betekent dat twee of meer partijen een coalitieregering zullen moeten vormen. Dat soort regeringsonderhandelingen zijn schering en inslag in België, maar ongewoon in het Verenigd Koninkrijk.

Druk op May neemt toe

De vervroegde verkiezingen waren een gok van premier Theresa May. Met het zicht op de brexitonderhandelingen wou ze de positie van haar partij versterken. In dat opzicht is ze duidelijk gefaald. De Conservative Party is de meerderheid kwijt en moet nu niet enkel het hoofd breken over de brexit, maar ook over de regeringsvorming in eigen land.

De druk op Theresa May neemt toe, zowel in eigen rangen als van buitenaf. Labourvoorzitter Jeremy Corbyn heeft alvast gevraagd dat May haar ontslag indient. "May heeft deze verkiezingen uitgeschreven omdat ze een mandaat wilde. Maar het resultaat is een verlies van steun en een verlies van vertrouwen. Ik denk dat dit voldoende reden is om te gaan en om plaats te maken voor een regering die echt representatief is", verklaarde Corbyn.

Voormalig minister Anna Soubry heeft al aangegeven dat de positie van haar partijgenote nu onhoudbaar is. "May is een opmerkelijke en getalenteerde vrouw, die moeilijke beslissingen niet schuwt. Maar nu moet ze duidelijk haar positie herbekijken", aldus Soubry bij The Guardian.

Hung Parliament

De coalitievorming zal bovendien een moeilijke klus worden. De Liberal Democrats, de partij die in 2010 met de Torries in de zee ging, hebben in de voorlopige resultaten 12 zetels behaald (+4). De Lib Dems hebben op Twitter al aangegeven dat ze niet nog eens in een coalitie zullen stappen.

De Schotse nationalistische partij SNP lijkt bovendien de belangrijkste verliezer te worden. Zij wist tot nu toe 35 zetels binnen te halen, 21 minder dan bij de vorige verkiezingen. Met de steun van de SNP kunnen de Torries eventueel nog een meerheid behalen. Voorzitster Nicola Sturgeon heeft al aangegeven dat ze bereid is om mee te werken aan een progressief alternatief. De Noord-Ierse Democratic Unionist Party zou met 10 zetels wel eens de doorslag kunnen geven.