Britse gipsproducent houdt Mexicaanse vissoort in leven

Bedreigde diersoorten in leven houden is geen sinecure, maar zoals komt hulp uit een onverwachte hoek. Zo is een gipsproducent al 12 jaar lang mee verantwoordelijk voor het voortbestaan van een vissoort. Dat bericht Quartz
door
Kevin
Leestijd 2 min.

De cualac tessellatus is een soort tandkarper die bijna uitsluitend voorkomt in het 'Media Luna'-meer in de Mexicaanse deelstaat San Luis Potosi. Door vervuiling van de landbouw, toerisme en invasieve soorten is het visje met uitsterven bedreigt. Aangezien de Mexicaanse overheid geen programma heeft om het tandkarpertje te beschermen, neemt de Londense Zoo die verantwoordelijkheid op zich.

Dieren in gevangenschap fokken is geen eenvoudige zaak en de cualac tessallatus was daar geen uitzondering op. "Vissen kweken is als een recept. Met de juiste ingrediënten, zoals de temperatuur, het water, voeding en mineralen, is het niet ingewikkeld", getuigt Brian Zimmerman van de London Zoo aan Quartz. Toch heeft het eventjes geduurd voordat het recept juist zat.

"De eierschalen waren zo zacht dat we ze zelfs met de beste zorgen de eitjes verpletterden als we ze aanraakten", aldus Zimmerman. De enkele tandkarpertjes die uit het ei kwamen, hadden vaak geboorteafwijkingen. Het was dus duidelijk dat er iets ontbrak aan de formule van Zimmerman en de zijnen.

Na onderzoek van het 'Media Luna'-meer ontdekten ze dat de bodem uit kalksteen bestaat, wat het water uitzonderlijk hard maakt. Om datzelfde effect te bekomen in Londens kraantjeswater hadden ze een duchtige hoeveelheid calcium nodig. Die vonden bij gipsproducent British Gypsum. Elk jaar heeft de dierentuin zo'n 20 à 30 kilogram gips nodig. Sinds 2004 kan de zoo daarvoor terecht bij de gipsproducent, die zo mee verantwoordelijk is voor het voorbestaan van een klein Mexicaans visje.

Foto Wikimedia Commons / Kalima