Brouwerij De Koninck: de smaak van ‘t Stad in een glas

Het bier van De Koninck wordt al sinds jaar en dag vereenzelvigd met Antwerpen. Wie een slok neemt van een ‘Bolleke', ziet in gedachten de lichtjes van de Schelde al opduiken. Bij een bezoek aan Antwerpen moet je dan ook de stadsbrouwerij van De Koninck bezichtigen. Die werd omgetoverd tot een ambachtelijke mini-stad.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

De brouwerij werd opgestart in 1833 door Johannes Vervliet, die was getrouwd met de weduwe van Joseph De Koninck. Leuk wist-je-datje: de eerste decennia van z'n bestaan ging de brouwerij door het leven als Brouwerij De Hand, genoemd naar een grenspaal in de buurt met een hand op. Later zouden de nakomelingen van De Koninck hun naam aan de zaak geven.

Het bekendste bier van De Koninck is natuurlijk het Bolleke, met wie het vaak in één adem wordt vernoemd. Het amberkleurige biertje werd erkend als een streekproduct. Zijn naam heeft het te danken aan de bolvormige kelk waarin het vaak wordt geschonken. Vorig jaar veranderde de nieuwe eigenaar Duvel Moortgat dan ook de naam officieel naar Bolleke. Op z'n Antwerps bestel je het als een ‘Bolleke Keuning'.

Stadsbrouwerij

De tijd dat er bij De Koninck alleen maar heerlijk gerstenat tevoorschijn werd getoverd, is ook al enkele jaren voorbij. In 2015 werden de deuren van de brouwerij aan de Mechelsesteenweg voor het grote publiek geopend voor een interactieve tour.

"Het draait om meer dan alleen bier", vertelt Robby Lancel van brouwerij De Koninck. "Het is een belevingscentrum waar je met je gezin makkelijk een halve dag kan doorbrengen. Anders dan een traditioneel brouwerijbezoek kan je bij ons op je eigen tempo rondwandelen." Aan de hand van beeldschermen met daarop een personage word je op originele wijze geïnformeerd over de geschiedenis van de stad, de brouwerij en de bieren. In de ketelruimte en de bottelarij krijg je dan weer meer uitleg over de bieren, het brouwproces en het bottelen.

Op de site van de Stadsbrouwerij zijn intussen ook al tal van culinaire zaken verschenen. Je vindt er onder meer een kaasrijper, chocolatier, slager, toprestaurant en bakkerij, die elk op ambachtelijke wijze hun stiel uitoefenen. Met andere woorden, voor elk (zintuig) wat wils.