Brouwerij maakt bier van regenwater

Het allereerste biertje gemaakt van 100% regenwater is een feit. De Nederlandse bierbrouwer Hemelswater liet het gerstenat uit de tap vloeien bij de Prael in Amsterdam en doopte het ‘Code Blond'.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Het regenwater werd in mei opgevangen in de Nederlandse hoofstad, aan de Wibautstraat. Om fijn stof te verwijderen en bacteriën te doden, wordt het gefilterd en gekookt. «Het is een bitter blond bier, vergelijkbaar met een IPA», verduidelijkt initiatiefnemer Joris Hoebe van Hemelswater.

Voor 1.000 liter bier was 1.200 liter regenwater nodig. Dat werd opgevangen tijdens de regenachtige periode die Nederland de laatste tijd doormaakte. In het mediaLAB van de Hogeschool van Amsterdam werden samen met Amsterdam Rainproof de eerste test-brouwsels gemaakt.

Wateroverlast

«Als ik regen zie vallen, zie ik bier vallen», lacht Hoebe. Hij hoopt dat andere cafés meedoen met het opvangen van regenwater om zo iets aan de wateroverlast te doen. In ruil voor hun regenwater belooft hij hyperlokaal bier .

Volgens de brouwer is het maken van bier van regenwater al eeuwenoud. Al in de middeleeuwen vestigden Nederlandse brouwers zich naast kerken en kathedralen om regenwater van de daken op te vangen. «Mensen dronken toen ook liever bier, omdat het schoner was dan water in die tijd.»

Waterijs en soep

Het biertje is te krijgen bij brouwerij de Prael en binnenkort ook op de tap in cafés en restaurants aan de Wibautstraat. Hoebe experimenteert verder nog met het maken van waterijs van regenwater en in de herfst volgt misschien zelfs soep.

Foto de Prael