Brusselaars kunnen impact van hun verplaatsingen op de luchtkwaliteit meten
Een slechte luchtkwaliteit blijft een groot probleem in een grootstad als Brussel. Er worden in de hoofdstad jaarlijks 632 voortijdige overlijdens toegeschreven aan de vervuilde lucht en de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstofdeeltjes of stikstofdioxide.
Ook de zes meetstations van Leefmilieu Brussel tonen aan dat er nog werk aan de winkel is. In 2018 werd de jaardrempel voor fijnstof van 20 microgram per kubieke meter (µg/m³) overschreden in twee van de meetstations: de hoogste gemiddelde jaarlijkse concentratie bedroeg 27 µg/m³ in Haren. De dagdrempel van 50 µg/m³ werd in alle meetstations zelfs meer dan 3 keer overschreden.
Alternatieven
Via de online calculator van Leefmilieu Brussel kan iedereen nu zijn dagelijkse vervoersgewoonten invullen en berekenen wat die doen met de Brusselse luchtkwaliteit. Afhankelijk van de behaalde resultaten, krijgen de deelnemers tips aangeboden en worden ze uitgenodigd om alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer of de verschillende deelsystemen van steps en fietsen te testen.
Het thema van de Week van de Mobiliteit in Brussel is dit jaar 'Adem anders'. De mobiliteitsweek wordt op zondag 22 september afgesloten met de traditionele Autoloze Zondag.
De calculator vind je hier.