Brusselse burgemeester zet politie uit de wind na rellen

Volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft zijn politiekorps "professioneel en behoedzaam" gereageerd op de rellen in de binnenstad. Onder andere minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft toch kritiek op de manier van aanpak.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het Brusselse Beursplein en de Lemonnierlaan leken zaterdagavond even op een oorlogszone. Een 300-tal jongeren gingen de confrontatie aan met de oproerpolitie. Daarbij raakten 22 politieagenten gewond door onder andere projectielen. Twee auto's werden in brand gestoken en verschillende winkelruiten werden ingegooid, waarna de winkels ook geplunderd werden. De aanleiding: een kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Ivoorkust en Marokko.

"Zeer goed voorbereid"

Nadat de gemoederen bedaard waren, klonk er kritiek op het optreden van de politie. Die zou niet op tijd ingegrepen hebben, waardoor de onruststokers de winkels konden leeghalen. Philippe Close neemt zijn politiekorps in bescherming. De rellen van zaterdagavond vindt hij "onaanvaardbaar", maar de aanwezige agenten zijn volgens hem "professioneel en behoedzaam" te werk gegaan.

De politie is "zeer goed opgeleid en voorbereid" en "is koelbloedig gebleven en is dus snel kunnen tussenkomen, zodat de schade beperkt kon blijven, hoewel nog te groot voor de slachtoffers", stelt de burgemeester. De prioriteit voor de ordediensten is in deze gevallen "het herstel van de orde", klinkt het.

Snelrecht

Toch is niet iedereen het daar mee eens. Binnenlandminister Jambon riep op tot respect voor de politie, maar liet bij monde van zijn woordvoerder ook verstaan verbaasd te zijn dat er de avond zelf niemand opgepakt werd. Hij zal de politieactie evalueren om te zien wat er beter kan in de toekomst. Dat voorstel wordt ook gesteund door Sven Gatz (Open Vld), Vlaams minister van Brussel. Hij pleit ervoor om de daders te berechten via snelrecht.

Brussels staatssecretaris van Gelijkekansenbeleid Bianca Debaets (CD&V) wijst ook met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur. "Op amper twee straten van de Grote Markt wordt de buurt geteisterd door straatbendes. Waarom heeft het stadsbestuur de situatie zo laten escaleren?", vraagt ze zich af.

De politie zegt de kritiek mee te nemen in de evaluatie van de incidenten. "We willen altijd eerst de orde herstellen zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen. Maar we zijn wel verrast door de intensiteit en de snelheid waarmee een aantal mensen geplunderd heeft", zegt commissaris Olivier Slosse.