«Brusselse werkgevers vragen tweetaligheid»
In de meeste vacatures wordt kennis van de twee landstalen gevraagd. Voor Nederlandstaligen is dit niet zo'n groot issue. Frans- en anderstalige werkzoekenden, veruit het grootste publiek voor VDAB Brussel, voelen wel dat hun slechte kennis van het Nederlands hun jobkansen verkleint.
Job en taal samen leren...
VDAB lost dit op door taalopleidingen te integreren en taakgericht aan te bieden in een opleidingstraject met focus op werk. Afhankelijk van de voorkennis bieden we een aanbod op maat, zegt Greet Quaghebeur, instructeur talen van VDAB Brussel. Voor wie weinig of geen kennis Nederlands heeft, organiseren we intensieve taalbaden Nederlands in samenwerking met centra voor volwassenenonderwijs.
Andere mogelijkheden? De schakelpakketten Nederlands voor anderstaligen, waarin werkzoekenden de taal leren in functie van de sector waarin ze willen werken, bijvoorbeeld de verkoopsector, de technische sector en de zorgsector. Nadien kunnen ze doorstromen naar een Nederlandstalige beroepsopleiding. Anderstalige cursisten kunnen op de opleidingsvloer nog verdere taalondersteuning krijgen.
Daarnaast kunnen werkzoekenden ook in een geïntegreerd traject stappen, waar ze het vak en de taal tegelijkertijd leren, bijvoorbeeld voor professionele schoonmaaktechnieken, strijken en administratief bediende. Ook werkplekleren in de vorm van stages, opleiding en taalcoaching op de werkvloer, zijn mogelijk.
...?leidt tot job op lange termijn
En welk resultaat je als cursist mag verwachten? Deze werkzoekenden vinden na het volgen van hun opleiding sneller een job, ondervindt Greet, en ze behouden deze job ook.
Dit artikel wordt u aangeboden door onze partner VDAB