Brusselse werkgevers werven almaar meer jongeren aan

Nee! Jong zijn en geen professionele ervaring op zak hebben, jaagt werkgevers niet weg. Volgens Actiris waren er de afgelopen 25 jaar in Brussel nooit zo weinig jonge werkzoekenden als nu. De werkloosheidsgraad onder jongeren is er nu lager dan in Antwerpen. Er is nog werk aan de winkel, maar onze hoofdstad lijkt op de goede weg. 
door
marketing
Leestijd 2 min.

“We evolueren in een heel positieve richting. Dit is al de 39ste maand op rij dat de werkloosheid bij jongeren onder de 25 daalt”, vertelt een trotse Grégor Chapelle, algemeen directeur van Actiris. Ter vergelijking: in augustus 2013 bedroeg de werkloosheidsgraad bij -25-jarigen nog 31,3%. Nu, amper drie jaar later, is dat 24,9% (10.140 personen). “Als je de grote steden vergelijkt, die allemaal hoge werkloosheidscijfers hebben, dan doet Brussel het helemaal niet zo slecht. De jongerenwerkloosheid is er lager dan in Luik, Charleroi en sinds kort zelfs Antwerpen. We staan nu schouder aan schouder met Gent”, zegt de Actiris-baas.

Die daling is maar gedeeltelijk te wijten aan de uitsluitingsmaatregelen van de federale overheid, want de werkgelegenheidsgraad stijgt ook. De verklaring? Als een derde van deze daling effectief gerelateerd is aan de werkloosheidsuitsluitingen, dan is de verbetering van de economische situatie goed voor een ander derde. Het laatste derde schrijft Actiris toe aan het groeiende vertrouwen van de werkgevers, die de dienst nu drie keer meer jobs aanbieden dan vroeger. Die stijging is onder meer te danken aan een nieuw vertrouwensbeleid dat drie jaar geleden werd ingevoerd, door een gratis recruitmentdienst die nu veel doelgerichter en selectiever is. “We sturen alleen mensen die we zelf gezien hebben. We controleren hun kwalificaties en vaardigheden voor we hen voorstellen aan de werkgevers.”

Actiris stelt vast dat de werkgevers vragende partij zijn voor jongeren onder de 30. Zijn nieuwste geheime wapen: de ‘jongerengarantie'. Een uitstekende oplossing voor alle profielen. Actiris garandeert jongeren met een diploma van het hoger onderwijs (8,8% van de jonge werklozen) een job. Laaggeschoolden zijn dan weer zeker van een stage of een opleiding. “Zelfs als de kandidaat niet genoeg is opgeleid, zeggen we aan de werkgever: Werf hem aan. Leid hem op. Dat kost je € 200 per maand. Wij geven hem nog eens € 650 per maand. En het werkt, want 65% van de jongeren die een bedrijfsstage lopen, vindt nadien werk. Ofwel in hetzelfde bedrijf, ofwel gaan ze met die eerste ervaring ergens anders aan de slag”, legt Grégor Chapelle uit.

“Natuurlijk blijft het werkloosheidscijfer te hoog”, vindt hij, “maar in Brussel is er veel werk: 720.000 jobs voor een actieve bevolking van ongeveer 500.000 mensen (het tegendeel is waar in Griekenland, Spanje en zelfs Frankrijk). Als ze op die weg verdergaan, worden deze cijfers binnenkort misschien wel een voorbeeld. Laat ons dus vooral lichtjes optimistisch zijn!”