BTB klaagt sociale dumping Belgische transportbedrijven in Slovakije aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De socialistische transportvakbond BTB beschrijft in een nieuw zwartboek hoe Belgische transporteurs in Slovakije postbusbedrijven oprichten en zo de Belgische en Europese sociale wetgeving ontwijken. De bedrijven werven er chauffeurs aan volgens de lokale lonen, die weliswaar in West-Europa aan de slag zijn. De vakbond vraagt harde maatregelen om die sociale dumping een halt toe te roepen. "Gelijk loon voor gelijk werk", luidt de oproep in het zwartboek "De Slovakije-route". De vakbond stuurde voor de zomervakantie een team naar Slovakije. Dat klopte aan bij verschillende bedrijven met Belgische eigenaars. "We hebben vastgesteld dat daar tientallen Belgische bedrijven gevestigd zijn als postbusbedrijf, wat illegaal is volgens de Europese regelgeving", aldus BTB-voorzitter Frank Moreels. "We waren nog meer verbijsterd dat ze daarbij worden geholpen door consultancybureaus."

De vakbond doet een oproep aan de werkgeversorganisaties in België. "Zij zouden onze bondgenoot moeten zijn in de strijd tegen sociale dumping. Want dat is oneerlijke concurrentie voor bedrijven die wel de regels volgen."

De BTB zal het zwartboek ook overhandigen aan Europees commissaris Marianne Thyssen, bevoegd voor onder meer Werk en Sociale Zaken. "We doen ook een oproep aan mevrouw Thyssen. We gaan ervan uit dat ze optreedt tegen de Oost-Europese landen die de Europese regels niet volgen", aldus nog Moreels.

Ook vraagt de vakbond de federale regering "verschillende versnellingen hoger te schakelen" en ook "binnen Europa ervoor te ijveren het net te sluiten". "We stellen vast dat de gerechtelijke acties, die toe te juichen zijn, onvoldoende zijn", aldus nog de BTB-voorzitter. Eerder dit jaar viel de politie immers binnen bij verschillende transportondernemingen.

In het zwartboek, het derde waarin de vakbond de sociale dumping in Slovakije aankaart, omschrijft de BTB zijn ervaringen met de verschillende postbusbedrijven in Slovakije. Via het Slovaakse handelsregister vond de vakbond 33 Belgische transportfirma's die in één gebouw zijn gevestigd. In totaal vond de vakbond een 120-tal Belgische firma's in Slovakije.

bron: Belga