Bubbelbaden zijn lang niet zo proper als je dacht

Je was je er waarschijnlijk niet van bewust, maar bubbelbaden zijn een broeihaard van bacteriën. Dat is vooral te wijten aan het warme water. Het verhoogt het aantal bacteriën en opent onze poriën, wat ons ontvankelijk maakt voor allerlei viezigheid.
door
heleen.savels
Leestijd 2 min.

Warm water opent onze poriën. Daardoor komen het vuil, de olie en de microscopische deeltjes uit de huid en nestelen ze zich in de open poriën van andere badgasten. “Het kan tot heel wat oppervlakkige huidbesmettingen leiden”, zegt Aaron Glatt, medisch voorzitter van het Communities Hospital in South Nassau. "Daarom moeten mensen zich douchen alvorens in het bubbelbad te stappen. Dat spoelt de poriën uit."

Bubbelbaduitslag

Jacuzzi's zijn belangrijke overdrachtstations voor ziektekiemen. Pseudomonas aeruginosan, een vaak voorkomende bacteriële besmetting, wordt zo sterk geassocieerd met bubbelbaden dat het belangrijkste symptoom ervan vaak ‘bubbelbaduitslag' wordt genoemd. Wie getroffen wordt, heeft last van ontsteking, jeuk en blaren rond de haarfollikels.

Het warme water van de baden verbruikt meer chloor en zorgt ervoor dat het aantal bacteriën sneller stijgt. Bovendien draagt ook de damp die uit het bubbelbad opstijgt bij aan het probleem. Zo kan je de ziektekiemen en vuiligheid via je neus en mond inademen.

Goed onderhoud

Om het risico te minimaliseren, is het belangrijk dat je je jacuzzi goed onderhoudt. Karen Port, eigenares van een welnesscentrum raadt aan om zowel chloor als bromaat te gebruiken. Bromaat is een chemisch product dat langzaam oplost en een tegengewicht biedt voor de snelheid waarmee warm water chloor afbreekt.