Catalanen beslissen over hun toekomst

Vandaag trekken de Catalanen naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen. Er wordt een recordopkomst verwacht.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Na het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober, waarna Catalonië de onafhankelijkheid uitriep, greep Madrid in. De Spaanse regering ontbond de Catalaanse regering en schreef nieuwe verkiezingen uit. Er wordt een opkomst van 80 of zelfs 90% verwacht.

Moeilijk te voorspellen

De peilingen voorspellen heel verschillende resultaten, maar het ziet ernaar uit dat de afgezette minister-president Carles Puigdemont (PDeCat), die momenteel in ons land verblijft, niet aan het langste eind zal trekken. Volgens een simulatie die de Financial Times maakte, gaat de strijd tussen ERC en Ciutadans. ERC is voorstander van onafhankelijkheid, oppositiepartij Ciutadans is daartegen gekant. De kopman van ERC, Oriol Junqueras, zit momenteel in de gevangenis in Spanje.

ERC en Ciutadans zouden elk ongeveer 22% behalen. De PDeCat van Puigdemont, die opkomt met de eenheidslijst JxCat, zou stranden op 18% en de derde partij worden. Bij de vorige verkiezingen in 2015 kwamen PDeCat en ERC nog samen op.

Absolute meerderheid

Het is twijfelachtig of de onafhankelijkheidspartijen PDeCat, ERC en CUP samen opnieuw een absolute meerderheid zullen behalen. Volgens de simulatie van de Financial Times stranden ze op 47%. Bij de vorige legislatuur hadden de pro-onafhankelijkheidspartijen wel een absolute meerderheid, waardoor die partijen een referendum konden uitschrijven en de onafhankelijkheid konden uitroepen.

In Barcelona maakte de Italiaanse artiest Salvatore Benintende verschillende muurschilderingen over de verkiezingen, waaronder een waarop te zien is hoe ERC-lijsttrekster Inés Arrimadas kust met de Spaanse premier Mariano Rajoy (foto).