Chinezen kweken de eerste light varkens
In de supermarkt de keuze hebben tussen normaal varkensvlees en een vetarme variant, de keuze is niet langer een verre toekomst. Een Chinees onderzoeksteam heeft met behulp van genetische manipulatie een varkensras gekweekt dat minder vet bevat en op jonge leeftijd meer overlevingskansen heeft.
Aanpassing genen + extra proteïne
In de studie die gepubliceerd werd in Proceedings of the National Academy of Sciences, stellen de wetenschappers dat ze gebruik maakten van de CRISPR-methode. Dat is een moderne manier om genen aan te passen. Bovendien voegden ze aan de dieren ook een proteïne toe dat het hen makkelijker maakte om warmte te ontwikkelen.
Het resultaat is een dier dat beter tegen koude temperaturen kan en van nature minder vet bevat. Volgens de wetenschapper kan de nieuwe soort de landbouw een economische boost geven en het welzijn van de varkens verbeteren. Bovendien zou het varkensvlees dat we zelf eten natuurlijk ook minder vet zijn.
"We moeten het grote publiek informeren"
Jennifer Doudna, professor aan de universiteit van Berkeley en experte in CRISPR, beseft dat genen aanpassen ook ethische vraagstukken met zich meebrengt. "We moeten ervoor zorgen dat het grote publiek inspraak krijgt in hoe het wordt gebruikt", aldus de professor. "Een geïnformeerd publiek zal ervoor zorgen dat de methode de sociale ongelijkheid niet zal vergroten."