Christie's veilt eerste schilderij van AI

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de herfstveiling van Christie's in oktober in New York komt voor het eerst een werk van AI onder de veilinghamer. AI is geen Chinees (dus geen Wei Wei), maar Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie. 'Portret van Edmond de Bellamy' is van de figuurlijke hand van de computer, geleid en gestuurd door het Parijse collectief Obvious (Vanzelfsprekend), bestaande uit het trio Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel en Gauthier Vernier. Het te veilen werk maakt deel uit van een reeks van elf portretten over de fictionele familie Bellamy. Edmond is daar het jongste lid van. Het portret maakt een onafgewerkte indruk: een deel van het gelaat blijft wazig en sommige delen van het doek zijn onbewerkt gebleven.

De fictionele heer Bellamy werd via algoritmes door de computer visueel leven gegeven. Door de band repliceert een algoritme het menselijk gedrag, maar leert het bij door een eigen weg te kiezen. De heren van Obvious waagden zich aan het experiment om "de creativiteit van de machine" en de gelijklopendheid (maar ook het verschil) van dat proces met de rol van de artiest in het creatieproces na te gaan.

Als auteur van het werk geven de leden van Obvious de naam van het gebruikte procédé, het acroniem GAN (generative adversial network), op. Voor het portret kozen zij de naam Bellamy (te lezen als "bel ami", goede vriend) als eerbetoon aan de uitvinder van het GAN-procédé, Ian Goodfellow (in het Nederlands "goeie kerel").

Het werk komt op 23, 24 of 25 oktober onder de veilinghamer. Christie's schat zijn waarde op 7.000 tot 10.000 dollar.

bron: Belga