Collectieve staking in gevangenissen van Leuven, Brussel en Wortel
In de gevangenissen in Leuven, Brussel en Wortel wordt de nationale stakingsactie van vandaag tot morgen verlengd met lokale collectieve stakingsacties. De impact is volgens het gevangeniswezen het meest voelbaar in Leuven-Centraal, waar deze ochtend maar een kleine 15 procent van de normale bezetting wordt gehaald. In de gevangenis van Sint-Gillis bedraagt dat percentage 34,6 procent, in Vorst 28,2 procent en in Berkendael 28,6 procent. In Wortel is 62 procent van het personeel dat normaal zou moeten werken aan de slag. De collectieve stakingsacties duren nog tot 22 uur vanavond.
In de gevangenissen van Antwerpen, Hasselt, Hoogstraten en Merksplas zijn er individuele stakers. In Hasselt is 93 procent van de normale bezetting op post, in Hoogstraten 75 procent, en in Merksplas 41 procent. "De gedetineerden zijn er overgeleverd aan de onvoorspelbaarheid van de aard en intensiteit van de acties", zegt Kathleen Van de Vijver, de woordvoerster van het gevangeniswezen. "Meermaals per dag moet de afweging worden gemaakt of douches mogelijk zijn, hoe het zit met de maaltijden, de wandeling, bezoek van familie en kennissen, overleg met de advocaat, enzovoort."
De gevolgen zijn volgens Van de Vijver ook groot op de tewerkstelling van gedetineerden. "Van de ongeveer 10.500 gedetineerden zijn er meer dan 2.000 gedetineerden die werken in de werkplaatsen voor zowel privé-aannemers als de overheid, maar dat valt stil. Daardoor riskeert het gevangeniswezen contracten te verliezen, en de gedetineerden dus hun werk."
bron: Belga