Complottheoristen worden gedreven door eenzaamheid

door
tsane.effiong
Leestijd 1 min.

Mensen die geneigd zijn om te geloven in samenzweringen, zijn vooral op zoek naar meer gezelschap en zingeving. Dat zegt een nieuwe studie van de universiteit van Princeton.

Een Amerikaanse studie in ‘The Journal of Experimental Social Psychology' toont aan dat eenzaamheid mee bepaalt of je al dan niet vaak een extensieve complottheorie voor waar aanneemt. Sociaal geïsoleerd zijn leidt volgens de psychologen tot een zoektocht naar meer betekenis in het leven.

Dat concludeerden psychologen aan de hand van twee onderzoeken. In het eerste experiment schreven deelnemers een recente onaangename interactie met hun vrienden neer. Daarna plakten ze een cijfer op hun gevoel van exclusie, in welke mate ze op zoek waren naar een doel in het leven en hoezeer ze geloofden in twee samenzweringstheorieën. Die theorieën waren dat de overheid subliminale boodschappen gebruikt en dat farmaceutische bedrijven geneesmiddelen voor ziektes weerhouden.

Ook zo bij studenten

Het tweede experiment betrof een groep studenten. De wetenschappers lieten hen erbij horen of gaven hen integendeel het gevoel dat ze geen deel uitmaakten van de groep. Nadien moesten ze twee scenario's lezen waarin een samenzwering voorkwam. Diegenen die werden uitgesloten, voelden een sterkere band met de verhalen.