Cosmeticaproducten blijken veiliger dan gedacht
Zijn parabenen schadelijk voor de hormonen? Is triclosan kankerverwekkend? Het is geweten dat sommige conserveermiddelen om producten te laten schuimen of vloeibaar te maken op lange termijn ongewenste effecten kunnen hebben op onze hormonale systemen. Consumenten liggen daar wakker van en dus hebben de experts van Test-Aankoop die stoffen onder de loep genomen.
Uit de resultaten van hun onderzoek, die verschijnen in het magazine van augustus, blijkt alvast dat je niet meteen de helft van je badkamerproducten hoeft weg te gooien. Maar je moet wel waakzaam blijven. Test-Aankoop heeft daarom deze tabel gemaakt om je wegwijs te maken in ingewikkelde stofnamen als methylparaben, oxybenzone en natriumlaurylsulfaat. Zowel voor volwassenen, kinderen als baby's. De beoordelingen zijn altijd gebaseerd op het voorzorgsbeginsel. Een van de stoffen die je absoluut moet vermijden: triclosan.
Infografiek Test-Aankoop
Test-Aankoop raadt aan voorzichtig te zijn, maar benadrukt dat paniek nergens voor nodig is. Met wat gezond verstand beperk je makkelijk de risico's. "De producten die je afspoelt, zoals zeep of scheerschuim, hebben een verwaarloosbaar risico", zegt de consumentenorganisatie. Voor cosmetica is het risico hoger omdat de stoffen langer op je huid blijven zitten. Informeer je dus goed over zonnecrèmes en bodylotions. En verander desnoods van product. Er zijn genoeg alternatieven.
Van de 18 geteste zonnecrèmes bevatten er slechts twee een hormoonverstoorder. Tien producten bevatten dan wel weer potentieel allergene stoffen. Wat de lichaamscrèmes betreft, bevat maar één van de zestien geteste producten een hormoonverstoorder en zeven hebben potentieel allergene moleculen.
Informeer je dus goed over de ongewenste stoffen in je cosmetica en vermijd ze waar mogelijk. Meer info vind je in het dossier op de website van Test-Aankoop.