Daarom komt alcohol overdag harder aan

Veel mensen lusten ook overdag wel eens een glaasje alcohol. Maar dat komt bij de meesten wel harder aan in hun hoofd, terwijl dit 's avonds niet zo is. Wetenschappers hebben ontdekt hoe dit komt.
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

Als er enkel naar het biologisch aspect wordt gekeken, kan voedingswetenschapper Nyree Dardarian alvast uitleggen dat alcohol overdag niet anders verwerkt wordt door het lichaam dan 's avonds. "Je metabolisme werkt 24 uur per dag", vertelt ze aan New York Magazine. " 's Avonds of 's middags drinken heeft geen effect op de biologische reactie van je lichaam", zegt Dardarian.

Eet op voorhand koolhydraten

"Eten heeft een grote invloed op hoe je je voelt na het drinken. Heb je 's avonds al een hele maaltijd binnen, dan duurt het langer voor de alcohol in je bloed terechtkomt", verklaart Dardarian.

"Ik raad je aan om op voorhand koolhydraten te eten als je iets gaat drinken. Maar pas op: het is dan wel goed om iets in je maag te hebben voor je alcohol drinkt, want het is niet zo dat de twee elkaar neutraliseren”, stelt Dardarian. “Als je eerst drinkt en dan eet ter compensatie, werkt het niet.”

Drink met mate

Dr. Jospeh Bass van de Amerikaans Feinberg School of Medicine zoekt het bij het verband tussen je innerlijke klok en het verwerken van alcohol. "Er zit een innerlijke klok in bijna alle cellen van ons lichaam. Die bepaalt wanneer we wakker worden, honger krijgen, willen slapen", zegt Bass. "Ook in onze lever zit zo'n klok, die alcohol verwerkt. Is je lever niet voorzien om de drank overdag te verwerken, dan gaat dat moeizamer", klinkt het.

Maar wetenschappers zijn het erover eens dat studies naar alcohol en de opname ervan niet zo gemakkelijk zijn. Het enige advies dat alle studies wel gemeen hebben: drink met mate, en ken je eigen grenzen.