Daarom krijg je kippenvel wanneer je prachtige muziek hoort
Muziekstukken waarin onverwachte harmonieën, veranderingen in volume of een aangrijpende solo voorkomen, triggeren deze huid orgasmes omdat ze de luisteraars op een positieve manier verrassen. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit hoe en waarom dit fenomeen ontstaat. Zo buigen onderzoekers zich al tientallen jaren over de vraag waarom we emotioneel reageren op onverwachte stimuli in onze omgeving, en muziek in het bijzonder.
Kippenvel is een overblijfsel van de evolutie. We hebben het geërfd van onze behaarde voorouders, bij wie het een duidelijke functie had die de overlevingskansen vergrootte. Sinds er kleding bestaat, hebben we die endotherme laag van hitte niet mee nodig. Maar de fysiologische structuur bestaat nog wel en die is in de loop der jaren veranderd zodat we reageren op iets dat ons emotioneel raakt, zoals adembenemende kunst of natuur.
Nieuwe ervaringen
Toch ervaart slechts 55 tot 86% van de totale bevolking dat effect. Het team van dokter Amani El-Alayli, professor Sociale Psychology aan de Eastern Washington University, veronderstelde dat iemand die zich sneller laat onderdompelen in muziek, sneller een huid orgasme zal krijgen. En dat heeft allemaal te maken met de persoonlijkheid van iemand.
Om die hypothese te testen, kregen een aantal proefpersonen enkele muziekstukken te horen en werd hun fysieke reactie daarbij gemeten. De onderzoekers kozen voor stukken van onder meer Bach, Chopin en Hans Zimmer. Vervolgens werden de resultaten van de test vergeleken met een persoonlijkheidstest. Daaruit bleek dat mensen die sneller kippenvel krijgen beter hoger scoren op de persoonlijkheidsdimensie openheid tegenover nieuwe ervaringen'. Deze mensen hebben veel verbeeldingskracht, appreciëren schoonheid en natuur, gaan op zoek naar nieuwe ervaringen, reflecteren vaak over hun eigen gevoelens en houden van variatie in hun leven.
Terwijl eerdere onderzoeken ervan uitgingen dat deze mensen een sterke emotionele reactie hebben op de muziek, stellen El-Alayli en co dat net het cognitieve aspect de kippenvel veroorzaakt. Zo bedenken ze zich op voorhand al hoe de muziek verder zal evolueren. Die resultaten hebben ze gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychology of Music.