Daarom lijkt je honger onstilbaar

Een uur na het ontbijt kijk je al watertandend uit naar de lunch. Nog een uur later, het is intussen amper tien uur, houd je het niet meer uit en haal je dus maar een snoepreep uit de automaat. En om stipt twaalf uur ren je naar de dichtstbijzijnde winkel voor een (niet zo) gezonde lunch. Kortom: je hebt altijd honger. Herkenbaar? Neem je levensstijl eens onder de loep.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

1. Dehydratatie

Als je te weinig water hebt gedronken, kan dat gevoel makkelijk verward worden met honger. In beide gevallen is er een 'tekort' en de symptomen lijken dan ook sterk op elkaar. Denk je dat je honger hebt, maar heb je net gegeten? Drink dan eerst twee glazen water. Pas als je nadien nog honger hebt, kan je naar een gezonde snack grijpen.

2. Slaaptekort

Slaaptekort zorgt voor een daling van het hormoon leptine. Dat betekent concreet dat je minder snel voldaan bent. Je lichaam heeft het daardoor moeilijker om zijn energiebehoeften in te schatten. Door slaaptekort kan ook je insulineniveau stijgen, waardoor er extra glucose in de vorm van vetten wordt opgeslagen en je lichaam suiker in plaats van vetten verbrandt. Ten slotte neemt ook het stresshormoon cortisol toe, wat je verlangens nog meer kan aanwakkeren.

3. Stress

Heel wat mensen eten wanneer ze stress ondervinden. Na een lange dag of aan de vooravond van een stressvolle situatie, grijpen ze naar comfort food. Soms vergeten we op een drukke dag ook wat en hoeveel we eten. Houd daarom een eetdagboek bij zodat je een overzicht krijgt van je eetgewoontes die dag.

4. Ontbijten

Over het belang van en goed ontbijt bestaat er heel wat discussie. Toch zijn veel wetenschappers het er over eens dat een stevig ontbijt goed is om balans te vinden in je eetpatroon. Bovendien kan je weleens humeurig worden als je het ontbijt overslaat en dat vermijd je best sowieso. Een goed begin is het halve werk.

5. Aandacht

Als je je aandacht er niet echt bijhoudt tijdens het eten, is het moeilijk voor je lichaam om in te schatten hoeveel je op hebt. Daardoor besef je ook niet dat je eigenlijk al genoeg gegeten hebt. Eet dus aan tafel, in een bord, met bestek en in goed gezelschap om onder ideale omstandigheden van je eten te genieten.