Daarom word je altijd ziek op vakantie

Het klinkt je misschien bekend in de oren: het hele jaar door ben je kerngezond, maar net als je op vakantie wil vertrekken, begin je te kuchen en krijg je koorts. Volgens Ad Vingerhoets, hoogleraar emoties en welbevinden aan de universiteit van Tilburg, worstelt 3% van de bevolking met de zogenaamde "vrijetijdsziekte" en is daar ook een verklaring voor. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De hoogleraar heeft het fenomeen onderzocht en kwam tot de conclusie dat mensen met de vrijetijdsziekte opgedeeld kunnen worden in twee categorieën. Terwijl de eerste groep last heeft van kleine kwaaltjes en extreem moe is, loopt de tweede groep rond met koorts en symptomen van griep.

Stresshormonen

Bij de eerste groep is het 'omgekeerde Kortjakje-syndroom' de schuld van de snelle omschakeling van werk naar rust. Als mensen geen afleiding van kantoor meer hebben, merken ze verschillende pijntjes voor het eerst op. "Pas als je ontspant, voel je dat je moe of ziek bent, net zoals een voetballer pas na de wedstrijd de pijn van een blessure voelt", vertelt Vingerhoets in de Volkskrant.

Mensen uit de tweede groep ondervinden dan weer meer invloed van stresshormonen. Als we onder druk staan, pompt ons lichaam adrenaline en cortisol rond. Hierdoor raakt je immuunsysteem uit balans en krijgen ziekteverwekkers pas een kans als men zich ontspant.

Gelukkig is er een oplossing om je niet beroerd te voelen als je op reis vertrekt. Vingerhoets raadt aan om stress te reduceren en op zoek te gaan naar een beter evenwicht tussen hard werken en ontspannen. Probeer zoveel mogelijk taken te delegeren en te spreiden over een hele week, in plaats van zoveel mogelijk werk op één avond te verzetten. Behoud ook dezelfde rituelen: drink ongeveer evenveel koffie, eet op hetzelfde moment en verander je slaapritme zo weinig mogelijk. Zo wordt de afwisseling tussen de twee periodes minder drastisch.

Foto R.V.