DAG 4 : OGEN & ONS DAGELIJKS LEVEN
HYGIENE
Een belangrijke eerste tip luidt: ga geen uren na elkaar naar tv of naar je smartphone kijken, want dan knipper je onvoldoende en drogen je ogen uit. We hebben het deze week al ettelijke keren herhaald. Gebruik daarom ook altijd de 20-20-20'-regel en pauzeer telkens na 20 minuten op je computer-of smartphonescherm door 20 seconden lang in de verte, op 20 voet (= 6 m) te kijken. Aan alle bezitters van een smartphone raden we aan hem niet in volle zon te gebruiken, dat spaart je ogen. Check ook of je computerscherm niet te hoog staat, want anders moet je naar boven kijken en knipper je alleen al daardoor niet genoeg. Zorg er tevens voor dat je werk- of leesplek behoorlijk verlicht is, want we weten dat te weinig licht de ogen vermoeit. Als je lenzen draagt, hou ze best niet langer dan 8 à 10 uur na elkaar in en zet steeds een aangepaste bril op bij sportactiviteiten zoals zwemmen, fietsen en skiën.
VOCHT
Het klinkt al bij al logisch: te droge ogen zijn te wijten aan een gebrek aan vocht. Maak dus dat je voldoende water drinkt. De traditionele anderhalve-tot-twee liter zijn inderdaad een must en het is meteen dé beste remedie tegen droge ogen. Maar denk net zo goed aan de luchtbevochtiging in huis. Ons klimaat maakt immers dat een groot deel van het jaar de verwarming aanstaat, waardoor de lucht in huis droog is. Schaf daarom een luchtbevochtiger aan of hang waterbakjes aan de radiatoren en vul ze geregeld bij voor een optimale luchtvochtigheid. Je kan ook oogdruppels gebruiken om je ogen vochtig te houden. Kies bijvoorbeeld voor homeopathische druppels zonder bewaarmiddel, zelfs geschikt voor baby's en kinderen en verkrijgbaar in handige mono dosissen. Een van de hoofdbestanddelen is de Euphrasia plant, die beschikt zowel over ontstekingsremmende als astringente eigenschappen en wordt daarom veel gebruikt bij oogaandoeningen.
TE VERMIJDEN
Bij droge of rode ogen, ban je best alle elementen, zoals tabaksrook, een ventilator, airconditioning, een haardroger enz., die voor extra irritatie zorgen door een droge luchtstroom.
VOEDING
Zeker heeft je voeding een invloed op je ogen en dan niet enkel de haast spreekwoordelijke wortelen. Groenten en fruit bevatten antioxidanten die vrije radicalen - agressieve stoffen die onze cellen en weefsels beschadigen - tegengaan. Blauwe bessen, aardbeien, druiven, broccoli en spinazie zijn extra rijk aan deze antioxidanten. Ook voedingssupplementen kunnen een positief effect hebben op je ogen, raadpleeg hiervoor best je huisarts.
OEFENINGEN
Ten slotte kunnen wat eenvoudige oefeningen je ogen ook helpen ontspannen. Begin met je handen gedurende drie minuten over je gesloten ogen te leggen, op die manier laat je ze even rusten. Oefen je oogspieren daarna door een duim ter hoogte van je neus te houden op een afstand van 15 cm, terwijl je de andere duim 15 cm erachter plaatst. Focus nu met beide ogen afwisselend op de ene en daarna op de andere duim. Vervolgens doe je volgende oefeningen voor een betere verdeling van het traanvocht: knijp je ogen drie keer na elkaar goed dicht en sper ze daarna weer open; op die manier span en ontspan je de oogspieren. Sluit nadien je ogen en draai je oogbollen langzaam gedurende een minuut eerst met de klok mee en daarna een minuut in tegenwijzerzin.
Birgit van de Wijer
Als je deze tips volgt, zullen je ogen er alvast bij gebaat zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen en zeker hier.