Dan toch recorderkenning voor verpleegster die marathon uitliep in uniform
Jessica Anderson liep vorige week de London Marathon in haar dagelijkse werkkledij: een blauw uniform van de National Health Service met daarop haar naam en titel van 'Senior Sister'. Haar doel was om het record van snelste vrouw in verpleegsteruniform te breken. Daarin slaagde ze met glans door 22 seconden onder de vorige recordtijd van 3 uur, 8 minuten en 54 seconden te duiken. Toch weigerde het 'Guinness Book of Records' haar het nieuwe wereldrecord toe te kennen. De reden? Volgens de organisatie voldeed Andersons uniform niet aan de kledingvoorschriften voor het verpleegsteruniform. Na hevig protest hierop, heeft de organisatie beslist om het wereldrecord alsnog te erkennen.
Rok, kapje en panty
De voorschriften waaraan het verpleegsterkostuum moest voldoen, schoten bij velen in het verkeerde keelgat. In het reglement van het 'Guinness Book of Records' staat dat deelnemende verpleegsters enkel in aanmerking komen voor het gegeerde plekje in de lijst als ze "een blauwe of witte verpleegsterjurk aandoen, samen met een witte schort en een traditioneel wit verpleegsterkapje. Een panty is optioneel." Andersons verpleegsteruniform leek volgens een woordvoerder te veel op dat van een dokter. "Een ouderwets, seksistisch stereotype", vond Anderson. Velen waren het met haar eens en nu dus ook het 'Guinness Book of Records'.
Organisatie erkent fout
De organisatie heeft Anderson haar excuses aangeboden en erkent het feit dat hun kledingvoorschriften niet aangepast waren aan de moderne tijd. Anderson is opgelucht, maar zegt dat het voor haar meer was dan enkel een wereldrecord. "Hoewel de kleding van verplegers onderling verschilt, is het wel zo dat ze ontworpen zijn voor vrouwen én mannen die op allerlei manieren voor mensen zorgen over de hele wereld. Ik zou mijn beroep onrecht hebben aangedaan als ik in een grappig verpleegsterkostuum zou hebben meegedaan", zo liet Anderson weten op Instagram. Met haar prestatie zamelde ze meer dan 5.000 pond in voor de Barts Charity van de Royal London Hospital, Andersons werkplaats.