Danken we ons bewustzijn aan prehistorisch virus?

De mens onderscheidt zich van de dieren door zijn bewustzijn. Uit nieuw onderzoekt blijkt nu dat een gemuteerd en prehistorisch virus hiervoor verantwoordelijk is. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Word je soms ook moe van je eigen gedachten? Bedenk maar eens hoe bijzonder deze gave eigenlijk is. Wetenschappers aan de University of Utah vinden het alvast héél speciaal. Uit onderzoekt blijkt dat ons bewustzijn miljoenen jaren geleden ontstaan is. Niet door ontwikkeling, maar door een virus dat een dier besmet heeft. Vervolgens veranderde het virus in het Arc-gen en dat belandde op zijn beurt weer bij de mens. Het gen zou een cruciale rol gespeeld hebben in hoe onze zenuwen informatie doorgeven en is mogelijk verantwoordelijk voor het vermogen om te denken en te voelen.

Evolutie 

Dr. Jason Shepherd, die aan de studie in Utah werkte: "Hoewel we denken dat virusinfecties een slechte zaak zijn, en natuurlijk zijn ze dat, zorgen de virussen ook voor evolutie. Ze creëren nieuwe genen die uiteindelijk goed zijn voor het menselijk organisme. Bovendien denken we dat ook dat er andere menselijke elementen zijn die een virale oorsprong hebben." Ruw geschat zou 40 tot 80% van onze genen ontstaan zijn door bacteriën.