Dankzij deze originele tips lig jij nooit meer wakker van gesnurk

Niets dat meer frustratie opwekt dan iemand die naast je in bed een hele nacht ligt te ronken. Wanneer hem of haar een keertje wakker maken niet helpt en geen van jullie twee in de zetel wil slapen, kan je gelukkig deze tips nog proberen.
door
Julie
Leestijd 2 min.

Truc met de tennisbal

Het lastige geluid dat we als gesnurk omschrijven, wordt veroorzaakt door vibratie van de zachte delen in onze keel. Als je op je rug ligt, zakken die delen naar achter, waardoor je meer kans hebt om te snurken. die slaaphouding voorkomen is dus de boodschap. Dat kan je doen door op de rug van je pyjama een tennisbal te naaien. Zo zal je niet meer snel op je achterkant gaan liggen.

Comfortabel is de truc niet echt. Gelukkig bestaat er ook een applicatie die ervoor zorgt dat je je niet meer op je rug draait. De Snore Trainer-app is bedacht door een longarts en werkt het best als je je telefoon op je borstkas legt. Wanneer je op je rug gaat liggen, begint je telefoon te trillen. Op termijn raak je eraan gewend om op je zij te slapen.

Ducttape doet het goed

Wetenschappers in Amerika waren gek genoeg om de mond van snurkers toe te plakken met ducttape, om te testen of ze zo stil zouden slapen. Doordat ze enkel nog door hun neus konden ademen, stopten de proefpersonen met ronken. Als we ademen door onze mond komt er namelijk koude lucht binnen en die doet de delen in onze keel harder bewegen dan warme zuurstof. Als je door je neus ademt, wordt de lucht opgewarmd voor ze onze keel bereikt.

Didgeridoo richting dromenland

Zwitserse onderzoekers kiezen dan weer resoluut voor een didgeridoo als anti-snurkmiddel. Dat is een muziekinstrument gemaakt van een holle tak van een eucalyptusboom dat zoemende geluiden voortbrengt. Omdat je tegelijk moet in- en uitademen als je het instrument bespeelt, oefen je op een circulaire ademhaling. Daarbij worden de longcapaciteit en de spieren getraind. De delen in je keel zullen zo minder verslappen en dus je keel niet meer afsluiten. Een halfuurtje per dag didgeridoo spelen zou al voldoende zijn!

Anti-snurk sensoren

Het Sissel Silencium anti-snurkkussen registreert geluiden en let op de positie van je hoofd zodat het op tijd kan ingrijpen. Als de sensoren merken dat je op je rug ligt of dat je snurkgeluiden produceert, wordt er lucht in het kussen geblazen. Daardoor verleg je je hoofd en adem je weer vrij.

Foto Pixabay