Darmflora bepaalt of je verdikt of niet

Veel diëten zijn erop gericht de bloedsuikerspiegel in bedwang te houden. Verzadigde vetten en 'makkelijke' koolhydraten als wit brood zijn uit den boze. Veel suikers in het bloed verhogen immers de kans op aandoeningen als diabetes en obesitas. Toch moeten die dieetvoorschriften genuanceerd worden. Voedingswaren die de bloedsuikerspiegel omhoog jagen bij de ene persoon, hebben dat effect bij de andere minder of zelfs niet. Dat is de verrassende conclusie van een grootschalige Israëlische studie met in totaal duizend proefpersonen.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Voor het eerste deel van het onderzoek werden 800 vrijwilligers een week lang uitgerust met een apparaatje dat om de vijf minuten hun bloedsuikerspiegel registreerde. Ze aten allemaal verschillend, maar kregen wel elke dag hetzelfde ontbijt. In totaal werden de effecten van 45.000 maaltijden gemeten. De onderzoekers stonden versteld van de grote verschillen tussen de individuen.

Ook andere gegevens als darmflora, eetgedrag, sport, slaap, stoelgang, cholesterol en gewicht werden in kaart gebracht. Op basis daarvan ontwikkelden de onderzoekers een rekenmodel om voor 100 andere proefpersonen te voorspellen welk voedingspatroon hun bloedsuikers stabiel zou houden. Die voorspelling bleek bij het overgrote deel effectief.

In het derde en laatste deel van de studie volgden 26 proefpersonen een week lang een dieet op basis van het rekenmodel. Hun bloedsuikerspiegel bleek te dalen en zelfs de darmflora veranderde. Volgens de Nederlandse hoogleraar interne geneeskunde Max Nieuwdorp zal het binnen enkele jaren mogelijk zijn om op basis van de bacteriën in de darm een gepersonaliseerd voedingsadvies te geven.

Foto Pixabay