De 9 grootste fouten die je op je cv kan maken
Als je gaat solliciteren, is je cv ongetwijfeld het belangrijkste element om iemand te overtuigen van je kunnen. Sommige zijn daar enorm creatief in, maar anderen hebben totaal geen idee hoe ze eraan moeten beginnen. Om je op weg te helpen, lijsten we de 9 meest voorkomende fouten op die je kan maken. Als je deze mijdt, zit je al op de goede weg.
1. Te Lang
Bezin eer je begint. Cv's kunnen al snel de spuigaten uitlopen als je alle informatie erin wil zetten. Bedenk beter welke competenties en ervaringen het meest interessant zijn voor de werkgever en vermeld enkel deze in je cv. Zo blijft het overzichtelijk en boeiend om te lezen.
2. Ongepast e-mailadres
Je persoonlijk e-mailadres kan misschien heel grappig zijn voor je vrienden, maar bij een toekomstige werkgever zal je geen goede indruk maken als je bijvoorbeeld een e-mailadres als 'toohotforyou007@hotmail.com' hebt. Maak dus een gewoon e-mailadres aan om op je cv te zetten, zodat je toch professioneel overkomt.
3. Foto toevoegen
Velen voegen een profielfoto toe aan hun cv, maar eigenlijk doe je dit beter niet. Als je er toch voor kiest om er eentje op te zetten, zorg er dan wel voor dat het een simpele en gepaste foto is.
4. Je online website of LinkedIn vergeten
Zorg ervoor dat potentiële werkgevers je terug kunnen vinden op het internet. Daarbij bedoelen we niet je genânte foto's van een avondje uit, maar wel een persoonlijke website met je gegevens op of een LinkedIn-profiel. Vergeet deze website dan ook zeker niet te vermelden op je cv.
5. Geen grafieken of tabellen toevoegen
Een goed cv moet vooral heel simpel en clean zijn zonder al teveel fringelfrangeltjes. Dat je een profielfoto toevoegt tot daar aan toe, maar begin niet met grafieken of tabellen te integreren.
6.Chronologisch rangschikken
Zorg dat de opsomming van al je ervaringen chronologisch is gerangschikt en dat je begint met het meest recente bovenaan. De projecten waar je nog steeds aan bezig bent, krijgen ook voorrang op werkervaringen die al volledig afgelopen zijn. Denk ook goed na of deze oude, afgelopen projecten nog enigzins nuttig zijn om te delen, want anders laat je die beter vallen.
7. Praat op een correcte manier
Zeg nooit 'Ik heb dit gedaan' of 'Jan heeft dat gedaan'. Vermijd eerste- en derdepersoonsvormen, en praat in een algemenere vorm. Dus in plaats van 'Ik moest er kinderen begeleiden' zeg je beter gewoon 'Begeleiden van kinderen en administratief werk verrichten.'
8. Duidelijke referenties vergeten
Zorg dat je cv compleet is en geef je potentiële werkgever nooit het gevoel dat er nog iets belangrijks ontbreekt.
9. Gekke kleuren en lettertypes gebruiken
Zoals we eerder al zeiden, is het beter om je cv zo minimalistisch mogelijk te houden. Net zoals tabellen en grafieken vermijd je dus ook best gekke lettertypes en kleuren.